close light box
שלום!
התחברות עם מייל
התחברות פייסבוק
  • הוצאת טוטם
  • אודות סלונט
  • 13 סיבות למה - Post Image
    • 13 סיבות למה
    • שי מרקוביץ'
    • התפרסם ב - 25.07.18

    הוועדה למתן פרס בוקר בחרה ברשימה הכמעט סופית, ממנה ייבחר הזוכה. לראשונה בתולדות הפרס – רומן גרפי

    חבר השופטים של פרס בוקר היוקרתי פרסם השבוע את "הרשימה הארוכה" של המועמדים לבוקר 2018. הרשימה, ובה 13 מועמדים, נבחרה מתוך 171 סופרים וסופרות, שזהו המספר הגדול ביותר של מועמדים שהוגשו לוועדת הפרס מאז היווסדו לפני 50 שנה.  הרשימה כוללת הרבה שמות חדשים, וגם את מייקל אונדטייה הקנדי, שספרו "הפצוע האנגלי" נבחר לפני כחודש כחתן "בוקר הזהב", כלומר הספר הטוב ביותר מאלה שזכו בפרס ב-50 השנים האחרונות.

    בפעם הראשונה נכנסה אל רשימת המועמדים נובלה גרפית, "סברינה", פרי עטו של ניק דרנאסו. "סברינה", הנובלה הגרפית השנייה של דרנאסו, היא רומן בלשי, המתחיל כמסתורין: אישה נעלמת ללא עקבות, ואיש אינו יכול למצוא אותה. מהר מאוד מתברר שעניינו של הספר הוא לא בגורלה של סברינה אלא באימפקט שלה על הקרובים לה, במיוחד אחותה והחבר שלה. הרומן תואר על ידי המבקרים כספר "המשנה את הנראטיב של הספרות".

    "כולנו נפעמנו ממנה," אומר סופר מותחנים ואל מק'דרמיד ("הפיתוי האחרון") הבריטי, אחד השופטים בוועדה. "רומן גרפי בהחלט הפך למרכז ה'סטוריטלינג', וכולנו מרגישים ש'סברינה' עושה מה שעושה כל ספר טוב."

    מותחן נוסף ברשימה הוא רומן פשע של בלינדה באואר הבריטית, Snap, המתחיל באם הנוטשת את שלושת ילדיה במכונית מקולקלת ובניסיונות לאתר אותה. השופטים כינו את הספר כ"רומן חד, מסוגנן, ואינטליגנטי (…) שאף חותר תחת המבנה של הז'אנר כולו". הקורא העברי מכיר את באואר משני ספריה שיצאו בהוצאת "כתר": "מתחת לאדמה" ו"צד אפל".

    "קראתי אותו עוד לפני שידעתי כי אתמנה לשופט בוועדת בוקר, ולדעתי זהו רומן יוצא מהכלל המייצג את הז'אנר במיטבו," אומר מק'דרמיד. "הוא נוגע הן למוח והן לרגש."

    הבליץ על לונדון

    כאמור, רק אחד מרשימת המועמדים זכה בפרס בעבר – הקנדי הוותיק מייקל אונדטייה שהוא אף הזוכה המועדף עם "הפצוע האנגלי" לאורך 50 שנה מאז היווסדו. הרומן החדש שלו, Warlight, המועמד לפרס, מתרחש ב-1945 בלונדון, שעדיין מלקקת את פצעיה מהפצצות של חיל האוויר הגרמני.

    מועמד בולט נוסף ברשימה הוא חתן פרס פוליצר ריצ'רד פאוארס ("יוצר ההדים"), על ספרו The Overstory, המחבר בין שלוש דמויות שלכאורה אין קשר ביניהם. מועמדת נוספת היא רייצ'ל קושנר ("טלקס מקובה", "זורקי הלהבות") על ספרה The Mars Room, אותו כינו השופטים כ"אותנטי להפליא". הרומן עוקב אחר חייה של אישה, המרצה שני מאסרי עולם בכלא הנשים סטנוויל. דונל ריאן, שספריו טרם תורגמו לעברית, שולח לתחרות את From a Low and Quiet Sea, שבמרכזו פליט מסוריה, עובד סעד ורואה חשבון נכלולי. "וושינגטון בלאק" של אסי אדוג'אן הקנדית, שגם היא טרם תורגמה לעברית, מספר את סיפורו של עבד, ההופך לעוזר האישי של מדען אקסצנטרי, וה-Milkman מאת אנה בארנס, גם היא פנים עלומות בישראל, המתרחש באירלנד תחת השלטון הבריטי, והוא מסופר מבעד לעיניה של נערה צעירה.

    עוד ברשימה: גאי גנרטנה הבריטי – על  In Our Mad And Furious City, רומן התבגרות על שלושה נערים ממוצא מזרח תיכוני בלונדון הרותחת בצל הירצחו של חייל בריטי על-ידי קיצוני מוסלמי; דייזי ג'ונסון הבריטית על Everything Under, על נערה שחיה עם אימה על סירה, ושתיהן מפתחות שפה המיוחדת רק להן; סאלי רוני האירית על  על ה- Normal People שבמרכזו מערכת יחסים בין שני סטודנטים באוניברסיטת דבלין; סופי מקינטוש הבריטית על The Water Cure, העוסק בחברותן של שלוש נערות, שלומדות בדרך הקשה על החיים ועל אהבה; ורובין רוברטסון הבריטי על   The Long Take– על מסע גאולה של חייל קנדי משוחרר, הסובל מהפרעות פוסט טראומטיות, ומחפש אחר חירות, שינוי ואנונימיות.

    "הספרים המועמדים לפרס הכו אותנו בתדהמה ושינו את הדרך שבה אנו חושבים על נושאים שונים," אמר יו"ר חבר השופטים, הפילוסוף הבריטי קוואמי אנתוני לפיה. "שלא בהפתעה נוכח צוק העתים יש ברשימה לא מעט רומנים דיסטופיים; רבים מהם מטרידים, אך גם מעוררים השראה. כל הספרים האלה, הנוגעים בעבדות, אקולוגיה, היעלמות, אלימות אורבאנית, בתי כלא, טראומה וגזע מעבירים משהו מהעולם העומד על בלימה."

    הרשימה הקצרה של המועמדים תפורסם ב-20 ספטמבר, ואילו שם הזוכה – ב-16 אוקטובר.

     

     

    דילוג לתוכן