- בדידותם של החולים הראשונים
- שי מרקוביץ'
- התפרסם ב - 11.05.20
“How Contagion Works: Science, Awareness and Community in Times of Global Crises” |
ספרו החדש של פאולו ג'ורדנו האיטלקי "איך פועלת ההידבקות" הוא אחד הספרים הראשונים בעולם המתמודד עם מגפת הקורונה. למבקרים שטוענים כי עדיין מוקדם להסיק תובנות כלשהן לגבי הפנדמיה, משיב ג'ורדנו: "איני רוצה לאבד את מה שהמגפה מגלה לנו אודותינו"
יש להניח שבימים אלה נכתבים עשרות אם לא מאות ספרים בעקבות מגפת הקורונה. אחד הראשונים שבהם, פרי עטו של פאולו ג'ורדנו, כבר יצא בסוף חודש מרץ באיטליה, מדינה שנפגעה הכי קשה מהפנדמיה מבין מדינות אירופה.
את פאולו ג'ורדנו מכירים בישראל מארבעה מספריו שתורגמו לעברית – "הגוף האנושי", "לטרוף את השמיים", "השחור הוא הכסף", וכמובן מהרומן המצליח ביותר שלו – "בדידותם של המספרים הראשוניים". הרומן, שיצא ב-2008, הציב את ג´ורדנו, אז בן 26 בלבד, כקול הבולט של הספרות האיטלקית הצעירה וזיכה אותו בפרסים ספרותיים רבים. באיטליה לבדה הוא נמכר ביותר ביותר מ-1.3 מיליון עותקים, תורגם ב-39 מדינות והיה לרב מכר בינלאומי.
בסוף מרץ יצא באיטליה ספרו החדש "איך פועלת ההידבקות" (How Contagion Works), שבו מתאר ג'ורדנו את חוויותיו מאז פרוץ הקורונה במולדתו, ומסקנותיו מהמגפה.
איטליה כמעבדה
ב-29 בפברואר השנה הוזמן ג'ורדנו לארוחת ערב באחת המסעדות ברומא. כשהגיע למסעדה, הוא לא לחץ ידיים ולא נישק אף אחד ואחת, שזו הפרה חמורה של קוד ההתנהגות באיטליה. שבוע לפני כן, קוביד-19 התפרץ בשניים מהמחוזות במדינה. ג'ורדנו, פיזיקאי במקצועו, החוקר את תכונותיו של הקווארק התחתון, מה שזה לא יהיה, הבין שהווירוס לא עומד לעצור שם – והחל לכתוב. כבר בסוף מרץ ספרו החדש היה מוכן ויצא לאור באיטליה. שבוע לאחר מכן הוא יצא בארה"ב ובאנגליה, תחילה בפורמט אודיו, ואחר כך כאי-בוק וכספר מודפס בכריכה רכה. מאז תורגם הספר ל-20 שפות.
ג'ורדנו אמנם לא היה היחיד שהתייחס בספרו להתפרצות הקורונה, אך היה היחיד שספרו כוון ישירות למגפה. ב-10 במרץ, עוד לפני שספרו של ג'ורדנו ראה אור, פרסם רוברטו בוריאוני, סופר ורופא ידוע באיטליה, את ספרו "Virus, The Great Challenge", שבחן את הדרכים בהן פורצות מגפות, וכיצד הן משפיעות על האנושות. באחד הראיונות עמו סיפר בוריאוני שהספר היה כבר בתהליך ההדפסה ועמד לצאת לחנויות הספרים, כאשר נודע לו על התפרצות הנגיף בסין. הוא הזדרז להוסיף לספר שני פרקים חדשים שהתייחסו לקוביד-19 והאיץ במו"ל שלו להוציא אותו כמה שיותר מהר.
גם ג'וליו טרמונטי, שר האוצר לשעבר של איטליה, הספיק לעדכן את ספרו על גלובליזציה בהיבט אקטואלי נוכח המגפה. באותו השבוע בית ההוצאה האיטלקי הגדול "גרזנטי" הוציא לאור קובץ של 26 סיפורים על מגפות מאת סופרים שונים.
"איטליה היא מעבדה," ציין מבקר הספרים האיטלקי אנדראה מינוז. "שירת המרפסות נולדה אצלנו, וכך גם ספרים על קורונה."
וחזרה לג'ורדנו. כמו כולם, הוא ניזון מהסטטיסטיקה בכל הקשור למגפה. "מספרים הם כל מה שאנחנו יכולים להתמקד בו במהלך האפידמיה," הוא כותב בספר.
התמה העיקרית של הספר נסבה על המוכנות שלנו להקרבה עצמית, כלומר להעדפת צרכיהם של אחרים על פני צרכיך שלך. "מה שאנחנו עושים או לא עושים כבר לא נוגע רק לנו עצמנו," כותב ג'ורדנו. "זהו המסר העיקרי שביקשתי להעביר בספר, וחשוב לי שנזכור אותו תמיד, גם לאחר שוך המגפה."
לתעד, לא לנתח
פרסום ספרו של ג'ורדנו ושל המחברים האחרים שהוזכרו לעיל עורר מחלוקת בתקשורת האיטלקית. הטענה העיקרית של המבקרים היא שעדיין מוקדם מדי מכדי להסיק מסקנות או תובנות כלשהן לגבי מגפת הקורונה. המחברים אף הואשמו בכך שהם מנצלים את הטרגדיה העולמית על מנת להגדיל את רווחיהם או לזכות בפרסום מיידי. על טענות אלו מגיב הרופא בוריאוני שספרים על המגפה דרושים עכשיו: "הם יעזרו לאנשים תרבותיים להבין את המצב הנוכחי."
לג'ורדנו חשוב יותר לתעד את הרגע, ולא לנתח את מה שיקרה לכשהמגפה תחלוף. כמו כולנו, הוא מפחד מווירוס הקורונה וממה שהוא עלול לחולל לחברה. אבל הרבה יותר הוא מפחד מהאפשרות שכל מה שאנחנו למדים עכשיו, יישכח בעתיד. "כמה מהתובנות זקוקות לתיעוד מיידי, בעודנו במצב חרום," הוא אמר באחד הראיונות לעיתונות. "אחרת הן תלכנה לאיבוד עקב רצוננו לחזור לנורמליות מהר ככל האפשר."
כפי שזיגמונד פרויד היה מתעד את חלומותיו מיד עם השכמתו, ג'ורדנו מבקש לתעד את חוויותיו מהפנדמיה כאן ועכשיו. "ברגע שמצב החרום ייעלם, תיעלם גם המודעות הנוכחית שלנו כלפיו," הוא אומר. "איני רוצה לאבד את מה שהמגפה מגלה לנו אודותינו."
תגובות