- מגבול הפרמצבּטיקה אל עבר הבּלטריסטיקה
- רן יגיל
- התפרסם ב - 06.08.23
שַׁיִט בחסקֶה תמורת דינמיט | אלי פישר | עריכה: ד"ר לאה צבעוני | עיצוב העטיפה: אלה רסקין | עימוד הספר: יהודית שטרנברג| צבעונים הוצאה לאור | 302 עמודים| 88 שקלים
חן רב ועניין מצאתי בספר הסיפורים האנקדוטי בעל השם המקורי "שַׁיִט בחסקֶה תמורת דינמיט" (צבעונים הוצאה לאור, 2023) של אלי פישר (88), המוכָּר לכולנו מתחום אחר לחלוטין מהספרות כד"ר פישר בעל המותג הנושא את שמו המתמחה בייצור תרופות ותכשירים. עם זאת, אפשר לומר כי פישר, באופן מפתיע, חוצה בגאון את גבול הפרמצבּטיקה אל עבר הבּלטריסטיקה, דהיינו הספרות היפה.
הספר בנוי עשרות רבות של סיפורונים שהם מעין "סנפּשוטים": תצלומי בזק במילים המבליחים מתוך הזיכרון, כמו תצלומיו של אלכס ליבק, חתן פרס ישראל, הידועים אשר מתפרסמים "הארץ" במדור "המאה ה-21", רוצה לומר כי הקומפוזיצה בונה את עצמה תוך כדי צילום והמשמעות נוצרת בדיעבד, כך גם בסיפורונים האלה. נדמה כי נכתבו על פי תומם ולפתע הם נושאים משמעות רבה ומעוררים עניין, מעין פּכּים קטנים, יריות מהירות של הזיכרון. אין כאן כרונולוגיה, אבל כל האנקדוטות מקורן בחייו האישיים של פישר.
יפים להלל ומעוררי מחשבה הם קטעי הילדוּת שלו על השבת השחורה, כיצד חמק בזמן העוצר להאכיל את החיות בצריף התנועה, על הרחצה הלילית בעירום בבריכת גן הדסה, כיום גן העיר; על הצפייה בהטבעת אלטלנה ממחנה יונה, מקומו של מלון הילטון כיום וכיצד פישר הצעיר פילח תת מקלע אחד מהאונייה; או למשל, האנקדוטה שעל שמה נקרא הספר על גניבה שלו של מקלות דינמיט, עניין מסוכן ביותר.
לילדים ולנערים דאז – כולנו זוכרים את המשחק ברימון של המשורר ארז ביטון בילדותו שגרם לעיוורונו – את מקלות הדינמיט לקח פישר ממחנה בן עמי שעל דרך חיפה בתל אביב, בין ז'בוטינסקי לארלוזורוב, איתם הוא עשה עִסקה עם הדייג משכונת מחלול, מקום שם עומדת כיכר אתרים כיום, שתמורת הדינמיט נתן לו את החסקה שלו לשעות רבות. פעמים רבות לסיפורי עבר רחוקים אלה נלווה סיפורון חותם, מעין פסקת סיום בְּמסגרת היוצרת אנלוגיה מעניינת עם ההווה ומשווה ומנגידה את פישר הילד עם פישר הבוגר.
יש להזכיר כאן את המשוררת, העורכת והמו"לית לאה צבעוני ז"ל שנפטרה לאחרונה, שבהוצאתה ראה אור הספר והוא ערוך היטב ומוגש אסתטית לקורא הישראלי. הנה אחד לירי, ממקום אחר וזמן אחר, לא מארץ ישראל, עדין ויפה ביותר לדוגמה, הקרוי: "ילדה קטנה מוליכה זקֵן עיוור":
"תמונה של ילדה קטנה המוליכה זקֵן עיוור הייתה תלויה בבית הוריי בקרלסבּד, עיר הולדתי שבחבל הסודטים שבמערב צ'כוסלובקיה. אימי ראתה את התמונה הזאת בחנות לממכּר חפצים ישנים בווינה, והיא שבתה את ליבה. התמונה הייתה חלק מנוף ילדותי ונטבעה עמוק בנפשי. תמיד ראיתי בה את השתקפות דמותה של אימא, בייחוד את נכונותה להעניק עזרה לזולת. הייתי מתבונן בילדה שבתמונה בסקרנות ובהערצה, ושמתי לב שהיא מוליכה את הזקֵן והוא סומך עליה בעיניים עצומות. והייתי מתקרב לתמונה ומנסה לגלות בין קמטי לחייו של הזקן רמז להיסוס, לחשש כלשהו, ולא מצאתי, כי הוא היה מחזיר לי מבט של שלווה אינסופית. אבל הדבר הקסום ביותר בתמונה היה החיבוק: היא כמו מחבקת אותו והוא כמו מחבק אותה, ושניהם פוסעים יחד במעגל. רציתי להשתחל לתוך המעגל הזה, לנוע איתם, לחוש את הילדה הטובה ואת הזקֵן המאמין".
רגיש ביותר. ממש כמו הילדה בציור, כך מוליך אותנו פישר הקוראים העיוורים מסיפור לסיפור עד שמתקבלת תמונת חיים שלמה של אדם רב פעלים.
בטח שאקרא את הספר.שרן יגיל כותב זה בדוק
רוני היקר מאוד, שלמי תודה על התמיכה ועל האמון. רני