
- ריאליזם לירי
- צרות קטנות
- פרופ' גבריאל מוקד
- התפרסם ב - 11.03.17
"צרות קטנות", רומן הביכורים של טובה אבירם, התגלה כהפתעה מרנינה בשדה הסיפורת העברית, וליתר דיוק: זו העוסקת בריאליזם ובחיי היומיום של החברה הישראלית דרך מראה של רגשות והתרחשויות אישיות. גם שמו של הרומן הדינמי, המשמח ומלא החיוניות הזה, "צרות קטנות", יכול לרמז על ראיית התמונה החברתית דרך פריזמה של גורלות אישיים, לפעמים שמחים, לפעמים שקועים בצרות. הגורלות הללו הם "האותיות הקטנות", הניצבות מול האותיות והאותות הגדולים של הדרמה החברתית הישראלית (כמשל המדיני של אפלטון בדבר יחסים בין חברה ומדינה לבין חייהם של יחידים).
ואכן, בליבת הרומן הלירי והטרגי הזה, ניצבת האהבה האישית, המתייסרת בחוליו של האהוב, אך היא איננה מנותקת מהיריעה הרבגונית והדינמית של החברה הישראלית הנושקת גם לחיי היהודים בתפוצות באירופה ובארצות הברית וגם בזיכרונותיהם הטראומטיים. כך מצליחה המחברת ליצור פסיפס מלא חיים ולעתים גם מלא שמחה של החברה בישראל, ולא על חשבון הדרמות והשמחות האישיות. היא טווה את המארג של החיים בארץ, הנשזר והמתהווה תחת עינו הפקוחה של הקורא, המזהה בוודאי בכתוב גם צדדים רבים מחייו שלו עצמו.
הרומן "צרות קטנות", מתחיל דווקא בצרה גדולה – המחלה הממארת של בעלה של מילי – דניאל, ומאבק הירואי בחולי, תוך וידוי אישי של מילי, הגיבורה הראשית של הרומן. מכאן הסיפור מתפתח ומסתעף לרקמה רבגונית השזורה וארוגה במגוון דמויות של בני משפחה וידידים, כאשר הדרמה של מילי ודניאל היא מעין גורם ממריץ של העלילה, אך גם מוקד שממנו נשלחות לכל עבר הסתעפויות בסיפור, הסתעפויות המציירות תמונה בהירה וחיובית של החברה הישראלית. זאת, בעיקר בזכות דמויות הנשים המופיעות ברומן הזה הנסב בחלקו הניקר על המשפחה והריעות. דמויות נשים אלו המלאות בחיים והתוססות מרוב אירועים ואהבות, מתגברים גם על הרבה תהפוכות גורל.
מן הראוי גם לציין כי המחברת אינה משתמשת בנאראטיב תיאורי שקט וסטטי, אלא מפתחת את העלילה בדינמיות ופורשת בהדרגה את כל רוחב היריעה. החוויה של הדמויות ובעיקר של זוג האהובים יוצרת פסיפס דינמי ורבגוני של החברה הישראלית, כאשר הזכרונות שמעלות הדמויות השונות מעניקים לרומן גם עומק היסטורי אותנטי.
"צרות קטנות" הוא רומן חי ומרתק, התורם תרומה משמעותית לרקמה הספרותית והחברתית בארץ שלנו.
תגובות