close light box
שלום!
התחברות עם מייל
התחברות פייסבוק
  • הוצאת טוטם
  • אודות סלונט
  • פרס ומדי בטלוויזיה שלי, עם חתול

    מאיר עוזיאל | מאמרים | התפרסם ב - 13.03.25

    ערוץ 166 בשלט, למנויי הוט, לא מוכר לרוב הישראלים. חבל, כי אני, שרוצה להפיק מתוך השלט את כל עושר כפתוריו משוטט בין הערוצים, וכך גיליתי לפני זמן מה את הערוץ הזה שהוא ערוץ ברזילאי, דובר פורטוגזית. משדרים שם כל מיני חדשות מברזיל, פאנלים על בעיות ברזילאיות, ועוד דברים שלא מעניינים אותי, ואני גם לא מבין מספיק פורטוגזית. עם זאת, כבר כתבתי בעבר איך נדהמתי כשגיליתי שהם משדרים בשעות הערב סדרות על התנ"ך, והמדהים: עם כתוביות בעברית, שברור שנעשו רק ובמיוחד לשידור בישראל.

    והנה בקיץ של 2024 הסתיימה סדרה בת 30 פרקים על מגילת אסתר. שם הסדרה: "המלכה מפרס". מה שאהבתי מיד הוא שיש לה חתולה פרסית.

    את סיפור אסתר המלכה אתם מכירים, אבל הסידרה מרחיבה. עוד תככים בארמון, עוד פיתולים בסיפור האהבה של אחשוורוש לאסתר. גם אסתר מתאהבת באחשוורוש, וכמובן שעולות בעיות בזוגיות כשיש למלך כל כך הרבה פילגשים. כולם נמצאים שם, כל המגילה. מרדכי, המן, ועוד שמות שלא תיארתי לעצמי שאפגוש בסידרה טלוויזיונית: חַרְבוֹנָה, הֵגַי שומר הנשים, הֲתָךְ מסריסי המלך, שַׁעַשְׁגַז, בחיי גם שַׁעַשְׁגַז שם, זֶרֶשׁ, וַשְׁתִּי, דלפון מבני המן ועוד.

    והכל מוצג כאשר המסר הבולט הוא הערצה עצומה לעם ישראל, לאלוהי ישראל, ליהודים, לייעודנו  ולייחודנו. אפילו ירושלים והכמיהה לשוב לירושלים תופסים מקום נכבד. תענוג לראות.

    זו סידרה שעלתה ב-2024. הרבה גם מוקדש בה להוקעת האנטישמיות, שהתקיימה אף אז לפני אלפי שנים בפרס. היום באיראן. אי אפשר שלא לעשות הקבלות אקטואליות: אז: תאוות השמדת כל היהודים המתוארת במגילה, והיום אותה מחלת נפש באיראן, פרס של היום, עם הדים בעולם הערבי ובתכניות החמאס, וקריאות עידוד מאוניברסיטאות קולומביה והרווארד.  

    מה שמפליא הוא שלסידרה הזו, המשודרת בברזיל ובעולם כולו לקהל עצום של צופים דוברי פורטוגזית, יש בישראל תרגום בעברית. זו השקעה גדולה מצד בעלי הערוץ, ואני מעריך אותה. שאר שידורי הערוץ הם כמובן ללא תרגום. מה פתאום תרגום?

    הבנתי שהערוץ הזה, (רקורד שמו) הוא הערוץ השני הנצפה ביותר בברזיל, (שבה מעל 215 מיליון תושבים).

    חבל שהסידרה (המרתקת) לא משודרת בערוץ ישראלי כלשהו. היא מושקעת: תלבושות, ארמונות, סוסים וחיילים. כל מה שבמגילה קם מולנו, פלוס תוספות אינספור. בני עמנו הם גיבוריה, וגם אויבינו מאז ועד היום. שווה לצפות.

    לפעמים משונה לנו, היהודים, לראות סידרה עם אהדה כזו אלינו. בדקתי ואכן מצאתי שבעלי הערוץ הם אוונגליסטים, מאוהבי ישראל, היהודים והציונות.

    לפעמים קצת מוזר לנו לראות את מרדכי אומר פסוקי תהילים בפורטוגזית, או את הרגע בו, כשאחשוורוש רוצה לשמח את אסתר אשתו האהובה על כך שהיא ועמה ניצלו מהשמדה, הוא מכריז שהוא הזמין זמר לשיר שיר יהודי, ואז זמר שר, בעברית עם מבטא זר, את "הללויה לעולם, הללויה ישירו כולם". הזמר שר, וכל היהודים בשושן שרים איתו את המלים של השיר מאירוויזיון 1979. לא נתקן, לא נהייה קטנוניים מול אהבה כזאת. במיוחד כאשר החתול הפרסי כה חמוד. לדברי אסתר והמשרתות שלה הוא חצי אחשוורוש, ולכן הן קוראות לו אֲחַשׁ. 

    בשלושת או ארבעת הפרקים האחרונים הסידרה חורגת מתחום הזמן המסופר במגילת אסתר. הסידרה ממשיכה עוד קצת ומתארת מה קרה לאחר שהמן ובניו נתלו, ואחרי שמתכנני השמדת היהודים נוטרלו. כאן, כידוע, מסתיימת המגילה שבתנ"כנו, אבל לא מסופר בתנ"ך מה קרה אחרי כן לאסתר ולאחשוורוש.

    לא אגלה את סוף הסידרה, לא אקלקל למי שאולי עוד יראה אותה אי פעם, (הלוואי ותימצא דרך להקרין אותה בערוץ ישראלי – הכתוביות כבר מוכנות), רק אומר שזה סיום עוד הרבה יותר ציוני מאשר הייתי יכול לתאר לעצמי.

    סדרה בקטנה, בסך הכל למאות המיליונים שדוברים פורטוגזית.

    ואני לא יכול לסיים בלי לומר שבימים אלה ממש מועלה באותו ערוץ סידרה ששמה "מלכים". הכוונה למלכי ישראל. הסידרה מוקרנת, עם תרגום לעברית (!), ברוב ימי השבוע בשעה 21:00. בפרק 30, למשל, מספרים על שאול היוצא לחפש אתונות, גם כאן – הם בוראים מחדש סיפור מפורט הרבה יותר מאשר בתנ"ך הקמצני במלים.

    הפרקים המעניינים אותי במיוחד בסידרה הזו הם אלה המבוססים על הימים ההם, הזמן שלפני המלכת מלך בישראל, והתקופה בהם נציגים מבני ישראל דורשים מלך. על התקופה הזו ממש כתבתי את הרומן "איש הישר בעיניו" שיצא לאור בהוצאת "טוטם".

    (את רוב המידע בקטע הזה פרסמתי כבר ביום ששי ה-16 באוגוסט 2024 במדור שלי "שפודים" במעריב).  

    מאיר עוזיאל

    מה דעתכם?

    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0

    תגובות


    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


    כתבות נקראות

    הילולה עם בודלייר

    שי מרקוביץ'
    סיפור שכתב המינגוויי בשנת 1965 מתפרסם לראשונה בגיליון הקרוב של המגזין...

    ניכוס תרבותי בעידן הגלובליזציה – יש כזה דבר?

    פבל אלכסנדרוביץ' מובשוביץ'
    הראפר האפרו־אמריקאי קנדריק למאר, שזכה בחודש אפריל בפרס הפוליצר היוקרתי, העלה...

    שלושה שירים

    דבורה חיץ
    מרחק בְּמָקוֹם אַחֵר בָּעוֹלָםאַתָּה מִתְמַתֵּחַ בְּמִטָּתְךָ.בֹּקֶר. וְהָאוֹר מִזְדַּחֵל אַט־אַטאֶל הַסְּדִינִים. כָּאן...
    דילוג לתוכן