close light box
שלום!
התחברות עם מייל
התחברות פייסבוק
  • הוצאת טוטם
  • אודות סלונט
  • הממלכה כמרקחה

    שי מרקוביץ' | מחשבות | התפרסם ב - 14.04.18

    הסקנדל סביב ועדת פרס נובל לספרות משסע את האקדמיה המלכותית בשוודיה |

    בשבוע שעבר אפילו מלך שוודיה התערב במחלוקת

    השערורייה סביב פרס נובל לספרות התגברה בשבוע שעבר בסיוע מספר שחקני חיזוק. מלך שוודיה, קארל ה-16 גוסטב (נכון, כמו התת-מקלע משנת תרפ"ט) התערב במחלוקת קורעת את האקדמיה המלכותית למדעים בממלכה, וביום רביעי האחרון יצא באזהרה כי הסקנדל עלול להכתים את מפעל התרבות מהחשובים בעולם.

    למי שאינו זוכר, להלן תקציר הפרקים הקודמים: בנובמבר אשתקד פרסם העיתון השוודי הנפוץ  Dagens Nyheter את עדויותיהן של לא פחות משמונה עשרה נשים, אשר האשימו את ז'אן-קלוד ארנו, צלם אמנות צרפתי-שוודי ידוע ובכלל פיגורה מאוד נחשבת בחיי התרבות בממלכה, בהטרדות ואף בפגיעות מיניות.

    וזה עוד חצי צרה. החצי השני הוא העובדה כי ארנו דנן נשוי למשוררת השוודית הידועה קתרינה פרוסטנסון, שהיא חברה באקדמיה המלכותית למדעים, אשר ועדה מטעמה מחליטה למי יינתן הפרס השנתי. ארנו מנהל יחד עם רעייתו מועדון תרבות פרטי בסטוקהולם, הנקרא "פורום", אשר מקבל מימון מהאקדמיה. העיתון השוודי דיווח כי ההטרדות של ארנו התרחשו במועדון הזה ובשלוחתו בפריז לאורך עשרים השנים האחרונות. משטרת שוודיה פתחה בחקירה, אם כי על כמה מהעבירות כבר חל חוק ההתיישנות.

    אבל גם בכך לא הסתיימו צרותינו. באחרונה נודע כי החל משנת 1996 ארנו הוא שהדליף לעיתונות, לא ברור מאיזו סיבה – כנראה כדי לשמור על יחסים טובים איתה, פרטים לגבי דיוני ועדת פרס נובל. כך, למשל, ידעה העיתונות לספר על זהות מקבלי הפרס – דבר האמור להישמר בסוד עד ההכרזה הרשמית. בין השאר מדובר בסופרים ומשוררים כמו ויסלאבה שימבורסקה (1996), אלפרידה ילינק (2004), הרולד פינטר (2005), פטריק מודיאנו (2014) ובוב דילן (2016). פרט לכך נודע כי ארנו הדליף זהות שני חברים חדשים באקדמיה עוד לפני שנמסר על כך רשמית.

    ארנו הכחיש את כל ההאשמות נגדו, ואשתו המשוררת סירבה לפנות את מקומה בוועדת הפרס, למרות דרישות חוזרות ונשנות. הוועדה עצמה ערכה הצבעה חשאית בנושא, אך נודע כי שישה מחבריה הצביעו בעד סילוקה של פרוסטרסון מהוועדה, בעוד שמונת האחרים היו בעד הישארותה. פרוסטנסון עצמה, כמובן, לא הצביעה. בעקבות זאת, שלושה סופרים שוודיים, חברי הוועדה, הכריזו כי הם מתפטרים ממנה.

    האקדמיה המלכותית השוודית למדעים, אשר נוסדה בשנת 1786 על ידי המלך קארל גוסטב ה-3, כוללת שמונה עשר חברים אשר נבחרים למשך כל חייהם. יש תקדימים ספורים בלבד להתפטרות חברי הוועדה והחלפתם על ידי אחרים. זכור מקרה מ-1989 כשאחד מחברי הוועדה פרש בעקבות תגובה, האנמית מדי לטעמו, של האקדמיה, בעקבות איומים על חייו של סלמן רושדי. עוד חברה פרשה ב-2015 בטענה כי הרגישה שאינה מתאימה להיות חברה בוועדה.

    מתחת לשטיח

    הלאה. להודעתו של מלך שוודיה הצטרפה בשבוע שעבר קרן נובל, המממנת את חלוקת הפרס. בהודעה של דובר מטעם הקרן, שיצאה לעיתונות ביום רביעי האחרון, נאמר: "אמינותה של האקדמיה השוודית נפגעה קשות. עם זאת עדיין קשה לומר כמה נזק ייגרם לפרס נובל כתוצאה מכך." עוד נמסר מהקרן כי על האקדמיה ליצור תקנות מחמירות יותר לגבי חשאיות דיוניה, ובאשר להאשמות בהטרדה מינית נגד ארנו – אותן יש להשאיר בידי מוסדות המשפט.

    כאמור, הוד מלכותו מלך שוודיה, קארל גוסטב ה-16, הצטרף לקריאת הקרן, והודיע ברביעי שעבר, כי "הקונפליקטים שנוצרו בתוך האקדמיה המלכותית סביב האירועים האחרונים מדאיגים ומסכנים בצורה ממשית את תפקידה החשוב."

    המלך הנוכחי הוסיף כי כבודו עשוי להפעיל את סמכויותיו הנעלות כדי לשנות את התקנות של האקדמיה על מנת להחליף אחת לתקופה את חבריה.

    כאילו כדי להוסיף אש למדורה המחממת את בירת שוודיה הקפואה, נתגלו עדויות של אמנית הטקסטיל השוודית אנה-קארין ביילונד, אשר התלוננה בפני האקדמיה עוד בשנת 1996 על ההטרדות המיניות, לכאורה, של ארנו. מזכ"ל האקדמיה דאז, סטור אלן, הגיב כי לא השיב למכתבה של ביילונד, כי "תוכנו לא נראה חשוב." ככה זה בשוודיה: אם כבר אפשר לנעוץ שם ציפורניים במשהו עסיסי, מיד מטאטאים את זה מתחת לשטיח.

    אקדמיה פטריארכלית

    אחד מחברי ועדת פרס נובל, מבקר הספרות הוראס אינגדהל, כינה את שלושת הפורשים "קליקה של לוזרים עלובים", וטען, פחות או יותר, שאין להוציא את הכביסה המלוכלכת החוצה. "סוג זה של הוצאת הדברים החוצה גורם לאקדמיה יותר נזק מאשר הדלפת זהות מקבל הפרס כמה ימים לפני ההחלטה," הוא אמר.

    אינגדהל גם מתח ביקורת חריפה על מנכ"לית האקדמיה לשעבר, שרה דניוס, אשר ניסתה להכניס חידושים ושינויים אל תוך הגוף המסואב אותו מונתה לנהל. אמה-מה, חיש מהר התגלה כי אינ' הנ"ל (למען שלום המקלדת, אל תבקשו מאיתנו שוב לחזור על שמו) הוא לא רק חבר ותיק אלא גם מעריץ מושבע של הקלוד ההוא. ואמה-מה מס' 2: כדי להוסיף עוד גזיר עיתון למדורה שממילא מאיימת לכלות בקרוב את סטוקהולם, גרושתו של האינ', אבה וויט-ברטסטרום, יצאה בשבוע שעבר בהתקפה נגד בעלה לשעבר וסיפרה לעיתונות כי האקדמיה השוודית היא "פטריארכאלית להדהים" והתקפתו של בעלה על המנכ"לית דניוס נובעות ממיזוגיניה פשוטה.

    ועכשיו הגענו לשאלה המכרעת, למענה עמלנו לאורך 700 המילים שקדמו לה: האם זה טוב ליהודים או רע לגויים? אז הפעם נוותר על האנטישמיות המרימה שוב ראש בשוודיה ורק נרמוז לחברי הוועדה החדשים, שיחליפו את שלושת המתפטרים, כי עמוס עוז כבר אינו נער יפה בלורית מחולדה, אלא גבר נשוא פנים הנושק ל-80. בזה תמו טיעונינו.

    שי מרקוביץ'

    עורך ומתרגם, אחרי עשרים שנה בקירוב בתפקידי כתיבה ועריכה שונים בקבוצת "ידיעות אחרונות", מרחיב כיום מעגלים חדשים.

    מה דעתכם?

    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0

    תגובות


    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


    כתבות נקראות

    ימים נוראים

    נעמי שנקר
    אֶת יָמַי חוֹצִים יָמִים נוֹרָאִים מִסְּפוֹר. וּמַה אֶתְפַּלֵּל אַחֲרֵי נְעִילָה, וְאֶל...

    גן עדן של תבונה

    יוכבד בן-דור
    לפרופ' גבריאל מוקד ביום הולדתך ה-90, מיוכבד בן דור אלה הן...

    49 דברים שכבר ראינו

    מאיה לבנון
    אומרים שגיל ארבעים הוא גיל התבונה. אז אומרים. אומרים גם שבגיל...
    דילוג לתוכן