תיק דמשק
רשויות בריטניה מנעו את הוצאתו מתחומה של העותק של "מאהבה של ליידי צ'טרלי", אשר שימש כמוצג במשפט המפורסם נגד הוצאת "פינגווין" בתחילת שנות ה-60.
על-פי סוכנות הידיעות "אסושייטד פרס", הרשויות הבריטיות הפעילו את סמכותן לשמירה על הערכים התרבותיים של הממלכה, ומנעו את הוצאתו מבריטניה של עותק מרופט למדי של "מאהבה של ליידי צ'טרלי" בכריכה רכה. עותק זה בדיוק כיכב לפני כ-60 שנה במרכז התביעה המשפטית נגד הוצאת הספרים "פינגווין", שהוציאה לאור את הספר. הרומן עוסק כידוע בפרשיית אהבים בין אשתו של אציל בריטי, שחזר משותק בפלג גופו התחתון ממלחמת העולם הראשונה, לבין שומר היער באחוזתם, וכולל לא מעט תיאורים מיניים הנועזים לזמנם.
הגרסה המלאה של הרומן מאת ד. ה. לורנס, פורסמה באירופה ובאוסטרליה כבר בסוף שנות ה-20 של המאה הקודמת, אך הרומן היה כה נועז ושערורייתי לזמנו, שלראשונה פורסם בבריטניה בשנת 1932 בגרסה מצונזרת קשות. רק ב-1960 פירסמה הוצאת "פינגווין" הבריטית את הגרסה המלאה של הרומן, והיא זו שהביאה לתביעה נגד ההוצאה. התביעה הוגשה בעקבות חוק האוסר לפרסם דברי תועבה, ולכאורה נועד להגן על ספרות מפני פורנוגרפיה. נציג התביעה הציג בפני חבר המושבעים את השאלה: "האם זהו ספר אשר הייתם רוצים שנשותיכם או המשרתים שלך יקראו?" השאלה עוררה גיחוכים בקרב הציבור, ובסופו של דבר, לאחר שורה ארוכה של דיונים, הוצאת "פינגווין" זוכתה בבית המשפט אולד ביילי בלונדון, ובכך התאפשר הפרסום של הרומן בגרסתו המלאה. כיום נחשב המשפט כאבן דרך במאבק למען חופש הביטוי בבריטניה וכמי שייצג את שינוי הנורמות החברתיות.
העותק של הספר, ששימש כמוצג תביעה, כולל הערות שוליים של דורותי בירן, רעייתו של השופט לורנס בירן, עם תיאורים מפורטים של סצינות מין, ונמצא בתוך תיק ממשי דמשקאי, אשר נתפר ביד במיוחד כדי למנוע מצלמי העיתונות לצלם את השופט הנושא את העותק בידיו. העותק עם התיק נמכרו באוקטובר אשתקד במכירה פומבית שנערכה בבית המכירות המפורסם "סות'ביס" בלונדון תמורת סכום המוערך ב-73 אלף דולר, על-ידי רוכש אלמוני מחוץ לבריטניה.
אך על-פי החלטת רשויות בריטניה, הוצאת העותק מגבולות הממלכה עוכבה למשך מספר חודשים עד אשר יתברר האם ניתן למצוא רוכש המתגורר בבריטניה.
בין נימוקי ההחלטה, אמר שר התרבות והאמנות הבריטי, מייקל אליס, כי המשפט נגד "ליידי צ'טרלי" בזמנו, "היווה אבן דרך בהיסטוריה של התרבות, כאשר האידיאלים הוויקטוריאניים הוחלפו בגישות מודרניות יותר. אני מקווה שיימצא רוכש אשר יוכל לשמור את החלק הזה של ההיסטוריה שלנו בבריטניה," הוסיף השר.
תגובות