ציפור רבת חסד
משימה קשה עמדה בפני מתרגמי הספר "To Kill a Mockinbird" לעברית. בהתחשב בכך שאין תרגום עברי למילה -mockinbird , אפשר לומר כי האלטרנטיבה שנבחרה – "אל תיגע בזמיר" – הייתה מוצלחת למדי. עלילת הספר מובאת מפי הילדה סקאוט פינץ'. אביה של סקאוט, אטיקוס פינץ', הוא עורך דין בעיירה קטנה דמיונית באלבמה, במחצית שנות ה-30 של המאה הקודמת, שיא השפל הכלכלי הגדול. "אל תיגע בזמיר" הוא משפט שנאמר על ידי אטיקוס לילדיו כשהם יורים ברובה אוויר. זמיר הוא ציפור שאינה גורמת שום נזק לאף אחד, הוא מסביר להם, רק שרה להנאתה.
העיירה חיה את חייה המנומנמים עד שיום אחד אטיקוס מתמנה על ידי בית המשפט להגן על צעיר שחור מהעיירה, המואשם באונס נערה לבנה. במהלך החקירה שמנהל אטיקוס מועלים ספקות כבדים באשר לאשמתו של הצעיר, ומכאן פורץ מכל עבר נחשול של דעות קדומות וגזעניות מצד תושבי העיירה. ילדיו של אטיקוס מנודים על ידי חבריהם, הוא עצמו מושם כמטרה לביזוי ולגידופים. דמות חשובה נוספת בספר הוא "בו" המסתורי, אדם תימהוני במקצת שלא בא במגע עם אנשים זה שנים. תפקידו בעלילה יתברר כקריטי.
למעשה מדובר ברומן חניכה, ולמרות הנושאים הנידונים בו, כמו גזענות ואונס, הוא ספר מלא חמימות והומור.
"אל תיגע בזמיר" הוא הרומן הראשון של הסופרת הרפר לי, שכמו המספרת, גדלה בעיירה קטנה בדרום ארה"ב. הדמויות בספר מבוססות על דמויות שכניה. כשיצא הרומן, בשנת 1960, הוא עשה אימפקט אדיר בדעת הקהל האמריקאית, שבה כבר פרצו ניצני מאבק השחורים לביטול האפלייה ולשוויון זכויות. הספר הפך כמעט בן רגע לסנסציה, והרפר לי זכתה בפרס פוליצר. "אל תיגע בזמיר" נכלל בתוכנית הלימודים של מערכת החינוך בארה"ב, ומככב בכל רשימה של הספרים הטובים ביותר של המאה ה-20.
ב-1962, שנתיים לאחר צאת הספר, הוא עובד לסרט קולנוע הוליוודי עם גרגורי פק הבלתי נשכח בתפקיד אטיקוס, דמות שהפכה לסמל המוסר ועמידה בעקרונות עבור רבים בציבור האמריקאי. הסרט זכה בשלושה אוסקרים, כולל לפק.
מעניין לציין שבשנת 2016, יותר מ-50 שנה לאחר ש"אל תיגע בזמיר" ראה אור, הוציאה הרפר לי בת ה-89 ספר המשך, Go Set a Watchman"", שזכה בעברית לשם "ניצב כל הלילות", ויצא בהוצאת "עם עובד", בתרגומה של מיכל אלפון. בספר חוזרת סקאוט פינץ' הבוגרת מניו יורק לעיירה בה גדלה כדי לפגוש את אביה, ובמעמד זה היא מתעמתת מחדש עם סוגיות פוליטיות ומוסריות.
הרפר לי עצמה במשך חייה סירבה להתראיין ונשארה דמות מסתורית מעט עד מותה ב-2016.
תגובות