פרס נובל. שערורייה
מסתמן: לא יחולק השנה פרס נובל לספרות
זאת עקב שורה של שערוריות סביב הפרס. נראה כי הפרס יחולק בשנה הבא פעמיים – לזוכי הפרסים השנה, ולאלה של שנת 2019
נוכח שלל שערוריות המקיפות את פרס נובל לספרות, לא מן הנמנע כי חלוקתו תידחה לשנת 2019 – ובשנה זו יחולקו שני פרסים, אחת לשנה הנוכחית, והשנייה לשנה הבאה. כך דיווחה השבוע תחנת הרדיו השוודית הממלכתית. לדברי מקור באקדמיה השוודית המלכותית, המחלקת את הפרס, "זוהי האפשרות היחידה לשמור על סוג של יוקרה כלשהי לפרס".
לאחר המהומה בתקשורת ובעולם התרבות השוודי, ובעוד מזכ"לית האקדמיה, שרה דניוס, וחמישה חברים נוספים בוועדת הנובל הגישו את התפטרותם ממנה, האקדמיה, לפי תחנת הרדיו, לא תוכל לחלק את הפרס היוקרתי השנה. מקור באקדמיה אמר שעל מנת לשקם את תפקודה התקין של ועדת הנובל ולרכוש מחדש את אמונו של הציבור, יידרש זמן.
אך למרות שהחמישה הגישו את התפטרותם, הם בכל זאת יישארו בוועדה, מכיוון שהמינוי באקדמיה הוא לכל החיים.
עם זאת, המלך השוודי קארל גוסטב, הודיע שישנה את תקנות האקדמיה כך שיותר לחבריה לעזוב אותה לצמיתות. כאשר המזכ"ל הזמני הממונה של האקדמיה, אנדרס אולסון, נתבקש להגיב על כל המהומה, הוא השיב: "אנחנו נחזור לסוגייה הזו מאוחר יותר. כרגע אנחנו עובדים על זה".
כידוע, הסקנדל סביב הפרס פרץ עם האשמות נגד ז'אן קלוד ארנו, פיגורה נחשבת בעולם התרבות השוודי ובעלה של המשוררת קתרינה פרוסטנסון, החברה באקדמיה, לפיהם במשך שנים הדליף לתקשורת את שמות הזוכים בפרס עוד לפני שהוכרז על כך רשמית. כן לא פחות מ־18 נשים בממלכה התלוננו נגד ארנו על הטרדות ועף על פגיעות מיניות.
האקדמיה הודיעה כי מעשיו של ארנו לא היו "נחלת רבים", והביע צער על האירועים. אנשי תרבות רבים בשוודיה סבורים שהסקנדל הכתים את מוניטין האקדמיה ואת פרס הנובל עצמו. אלפים מתושבי המדינה הגיעו בשבוע שעבר להפגנה מול האקדמיה בסטוקהולם וקראו לשאר חברי האקדמיה להתפטר. כמה תושבי ישראל היו מגיעים לכיכר מלכי ישראל על מנת למחות נגד אי סדרים בוועדת פרס ספיר? הנה, קיבלתם את התשובה שלכם.
בין השנים 2017-1901 פרס נובל לספרות חולק 110 פעם ל־114 מועמדים. בשנים 1914, 1918, 1935 ובין 1949-1943 לא חולק הפרס לאיש.
אז לא צריך לחכות ליד הטלפון השנה…