פרס ישראל לחקר הספרות יוענק לפרופ' ניצה בן-דב
חוקרת הספרות פרופ' ניצה בן-דב מאוניברסיטת חיפה, זכתה בפרס ישראל בתחום חקר הספרות העברית והכללית
שר החינוך יואב גלנט הודיע אתמול (רביעי) על זכייתה של פרופ' ניצה בן-דב מאוניברסיטת חיפה בפרס ישראל בתחום חקר הספרות העברית והכללית לשנת תשפ"א. בראש ועדת הפרס עמדה פרופ' עליזה שנהר מאוניברסיטת חיפה, לצד פרופ' יפה ברלוביץ מאוניברסיטת בר אילן והסופרת יהודית רותם.
מתוך נימוקי הוועדה: "פרס ישראל לחקר הספרות העברית מוענק לפרופ' ניצה בן דב, מאוניברסיטת חיפה, אשר הגיעה להישגים במחקרי הספרות העברית מהיבטים אוניברסליים והשוואתיים, תוך בחינת הספרות העברית החדשה והעתיקה (מקרא) המתכתבת עם יצירות הספרות הגדולות של העולם המערבי". בנימוקיה ציינה ועדת הפרס כי בן-דב "הגיעה להישגים במחקרי הספרות העברית מהיבטים אוניברסליים והשוואתיים, תוך בחינת הספרות העברית החדשה והעתיקה המתכתבת עם יצירות הספרות הגדולות של העולם המערבי".
פרופ' ניצה בן-דב, ילידת תל אביב, קיבלה את התואר הראשון בספרות עברית ובמקרא כמו גם את תעודת ההוראה מהאוניברסיטה העברית בירושלים. את התארים השני והשלישי בספרות משווה קיבלה מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי. לימדה שנים רבות באוניברסיטאות ברקלי, מישיגן ופרינסטון בארצות הברית. משנת 1989 התמנתה כמרצה בכירה בחוג לספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה, שם לימדה וחקרה עד פרישתה ב–2019. באוניברסיטת חיפה שימשה כעורכת ראשית של הוצאת הספרים, כיושבת ראש של הערוץ האקדמי, ועמדה בראש התוכנית ללימודי תואר שני בלימודי נשים ומגדר.
עוד הדגישה הוועדה כי ספרה האחרון, "חיי מלחמה", "מפלס דרך בקריאה העמוקה של השתקפות המלחמות החל ממלחמת העולם הראשונה וכלה באינתיפאדה השנייה, לאורך ארבעה דורות של כתיבת פרוזה ישראלית". מחקריה בחקר עגנון הם פריצת דרך משמעותית בהבנת יצירתו של הסופר זוכה פרס הנובל ויכולתה הייחודית להנגיש את הספרות העברית לקורא הישראלי תוך קריאה עמוקה של טקסטים ויכולת השוואה אינטרטקסטואלית מרשימה. רבים ממחקריה תורגמו לשפות זרות.
בנוסף ציינה הוועדה כי פרופ' בן דב הקימה באוניברסיטת חיפה תכנית לימודי נשים ומגדר לתואר השני וייסדה את סדרת ההרצאות "בדרכן". לצד תפקידיה האקדמיים, בן דב מכהנת כיו"ר ועדת המקצוע ספרות במשרד החינוך, וכחברה בוועד המנהל של המכון לתרגום ספרות עברית.
תגובות