ספר בוער
מדינה קטנה מוקפת אויבים, איום במלחמה גרעינית, שלטון המנצל את המצב כדי להגביר את הפחד של האזרחים, הטלוויזיה המטמטמת את המוחות ועידוד הבורות.
למי שכל זה מזכיר משהו – שיקום. זאת אומרת שיישב ויקרא – אם טרם קרא – את ספרו הנפלא של ריי ברדבורי, "פרנהייט 451". ברדבורי (2012-1920) היה סופר מד"ב אמריקאי מוערך ופופולרי, שכתב כ־30 ספרים, וכ־600 סיפורים קצרים, פואמות, מאמרים, מחזות ותסריטים. מה שייחד אותו מסופרי מד"ב אחרים היו ההומאניות והאופטימיות, שעברו כחוט השני כמעט בכל יצירותיו.
ברדבורי התפרסם ב־1950 עם צאת ספרו "רשימות מן המאדים", העוסק במפגש הראשון בין בני אנוש לבין תושבי מאדים, וההרס שבני האדם הביאו על עצמם. הספר היה בעל עוצמה גדולה, ופרסם את שמו של ברדבורי בכל העולם.
"פרנהייט 451" יצא שלוש שנים מאוחר יותר, וחיזק את מעמדו של ברדבורי כסופר ייחודי. ב־1966 עיבד הבמאי הצרפתי פרנסואה טריפו, את הרומן לסרט קולנוע דובר אנגלית, בכיכובם של אוסקר ורנר וג'ולי כריסטי.
"פרנהייט 451" שייך לז'אנר הדיסטופיה – ניגודה של האוטופיה, כלומר, מציאות פסימית הקיימת בעתיד ומאופיינת, לרוב, בשלטון עריץ ובהטלת אימה על הנתינים.
הדיסטופיה הפילוסופית של ברדבורי מתארת את ההתפתחות המאיימת של העולם הפוסט־תעשייתי, אשר אינו מעודד, בלשון המעטה, חשיבה ביקורתית ועצמאית, ולכן כל דבר המועלה על הכתב – מושמד ללא רחמים על ידי יחידה מיוחדת של כבאי אש.
החזקת ספרים נחשבת לעבירה פלילית; הטלוויזיה האינטראקטיבית ממלאת בנאמנות את תפקידה – לטפש את האוכלוסייה, הפסיכיאטריה ברשות השלטון נועדה לדכא את בעלי הדעות העצמאיות, וכלבים חשמליים יוצאים להעניש את מתנגדי המשטר. גיבור הרומן הוא כבאי שכזה, אשר בעקבות פעילותו נחשף לכמה תובנות ביחס לשריפת ספרים ומצטרף למחתרת המבקשת למרוד בשלטון. מקור שמו של הספר הוא הטמפרטורה שבה דפי נייר עולים באש.
בימים אלה זוכה הספר לעיבוד קולנועי חדש בהפקת רשת HBO, בכיכובם של מייקל בי ג'ורדן ("הפנתר השחור") ומייקל שאנון ("צורת המים"). ולא רק זאת, הוצאה צרפתית בשם Super Terrain מתכננת להוציא השנה גרסה חדשה לספר – שכדי לגלות את הטקסט, יהיה צורך בחימום הספר.
תגובות