ספרים במקום פחדים
מחקרים אחרונים מצביעים על התועלת הגדולה של ביבליותרפיה בתחום הטיפול בדיכאון
האם שאלתם את עצמכם מדוע אנו כל כך אוהבים לקרוא (טוב, לא כולם, אבל לפחות אלה שנכנסים לאתר שלנו)?
התשובה לכאורה מובנת מאליה: כי מחוץ לכך שהקריאה היא פעילות מרתקת, היא גם מעלה את מצב הרוח. הקביעה הזו איננה בגדר הנחה, אלא ממצא מדעי. מחקרים שנעשו באחרונה מצביעים על כך שספרות יפה יכולה להקל על סימפטומים של דיכאון (בהנחה, כמובן, שאנשים השרויים בדיכאון יכולים להתרכז בקריאה). נכון, אנחנו מדברים על אותו תחום שרבים מטילים ספק ביעילותו – הביבליותרפיה.
כל אוהב ספר יסכים עם הקביעה שקריאה ברומן טוב, ספר מתח או ביצירה הומוריסטית מעלה פלאים את מצב הרוח. תוצאות מחקר שנערך באחרונה באיטליה מוכיחים שניתן להשתמש בז'אנרים מסוימים בספרות בתחום הטיפול בדיכאון. המחקר מצא כי בקרב הלוקים בדיכאון, שהגבירו או התחילו בכלל בקריאה, נרשם שיפור ניכר במצב הרוח ובפרמטרים פסיכולוגיים נוספים. אי לכך התועלת של הביבליותרפיה הוכחה שוב.
בלי תופעות לוואי
בספטמבר 2017 נערכה בחוג לפסיכולוגיה של אוניברסיטת טורינו שבאיטליה מטא-אנליזה (כלומר, מחקר העורך שקלול של מחקרים רבים בתחום, במקרה הזה עשרה), שהוכיחה שוב את יעילות הביבליותרפיה. לפי ממצאי המטא-אנליזה, שפורסמו באחרונה, לפחות בשישה מתוך עשרת המחקרים נמצאו שיפורים ניכרים במצבם הבריאותי של פציינטים במשך שלוש שנים לאחר השתתפותם בסדנת טיפול מיוחדת בקריאה. נמצא כי הביבליותרפיה יעילה במיוחד בתחום הפחתת הסימפטומים הדיכאוניים בטווח רחוק. יתרון נוסף שנמצא בטיפול בביבליותרפיה הוא כי הקריאה, בניגוד לטיפול אנטי-דיכאוני תרופתי, אינה נושאת בחובה שום תופעות לוואי. כן נמצא כי למרות שאין להחשיב את הקריאה כטיפול שלם בדיכאון, בחלק מהמקרים הרגלי קריאה קבועים מורידים את תלות המטופלים בתרופות נגד דיכאון.
פרט מעניין בממצאי המחקר: האפקט הטיפולי הזה יעיל רק כשמדובר בספרים שנבחרו במיוחד. המומחים מייעצים ללוקים בדיכאון להימנע מספרים עם תוכן קודר או עגום, עם מסרים של אין מוצא. יתר על כן, קריאה בספרים כאלה עלולה להגביר את המצוקה הפסיכולוגית בקרב המטופלים. למען העלאת מצב הרוח, מומלץ לקרוא ספרי הרפתקאות, מדע בדיוני (אבל לא דיסטופי כמובן), ספרי מתח, יצירות הומוריסטיות ואף אגדות. נמצא כי שדווקא הספרות מהסוג הזה לא רק מגבירה את ריכוז המטופל אלא גם משפיעה לטובה על מצב הרוח שלו.
כך למשל ספרות הרפתקאות ומתח מסייעים להסחת דעת מההווה המעיק, ספרות מד"ב מעודדת פעלתנות ודמיון, רומנים היסטוריים עוזרים למצוא את מטרות החיים, ספרות דתית-רוחנית מחנכת לסובלנות ולהומאניות, ספרים על בעלי חיים משמשים כמקור לסיפוק ורוגע, ספרות הומוריסטית וסאטירית מעוררת אמוציות חיוביות ומעלה את היכולת להגנה עצמית פסיכולוגית ועוד ועוד.
ההסבר המקובל לכך הוא כי אפקט הביבליותרפיה, אליו מתלווה הזדהות עם גורלם של גיבורי הספר, גורם להבהרת הקונפליקטים הפנימיים של הקורא.
תגובות