משומש, אבל במצב טוב
איל ההון האמריקאי ביל גייטס יחלק השנה לכל בוגר אוניברסיטה בארה"ב עותק מספרו של ד"ר הנס רוזלינג Factfulness.
הנס רוזלינג, שנפטר בשנה שעברה, היה רופא, אפידמיולוג, מומחה בסטטיסטיקה, בתזונה וברפואה הציבורית. הוא כיהן כפרופסור לבריאות בינלאומית במכון קרולינסקה, וכן יזם וניהל את קרן גאפמיינדר, גוף ללא כוונות רווח המפתח ומספק כלים לניתוח נתונים על התפתחות האדם.
הוא בילה שני עשורים באזורים נידחים אפריקה, כדי לחקור מחלה משתקת בשם קונזו, הנפוצה באזורים הכפריים של היבשת. רוב מחקריו עסקו בקשר שבין התפתחות כלכלית, חקלאות ועוני לבריאות. הוא שימש כיועץ ליוניסף וגופים וולונטריים נוספים. ב-1993 היה בין יוזמי הקמת הארגון "רופאים ללא גבולות", וכיו"ר קרן המחקרים של מכון קרולינסקה השבדי, יזם מחקר בינלאומי רחב היקף בשיתוף אוניברסיטאות באסיה, אפריקה, מזרח התיכון ואמריקה הלטינית.
ספרו Factfulness, שביל גייטס כה התרשם ממנו, פורסם באפריל אשתקד, ומבוסס על טענתו של רוזלינג, לפיה העולם הוא למעשה במצב הרבה יותר טוב ממה שאנחנו חושבים.
"המצב גרוע, והתחושה הכללית היא שהוא הולך ונהיה גרוע יותר, נכון?", כתב רוזלינג בספרו. "מלחמות, אלימות, אסונות טבע, שחיתות. העשירים הופכים לעשירים יותר, והעניים לעניים יותר; ובקרוב כל המשאבים שלנו ייגמרו, אלא אם כן יקרה משהו דרסטי. זוהי התמונה שרוב אוכלוסיית המערב רואה בתקשורת ונושאת בראשה.
"אך בעיניי התמונה הקודרת הזו של העולם היא אובר-דרמטית. היא מלחיצה ומטעה… אולי לא בכל פרמטר יחיד, או בכל שנה, אך צעד אחר צעד שנה אחרי שנה, מצב העולם משתפר. בשתי המאות האחרונות תוחלת החיים הוכפלה. למרות שהעולם שלנו עומד בפני אתגרים גדולים, עשינו התקדמות אדירה."
כאשר נפטר מסרטן בשנה שעברה, רוזלינג עדיין לא סיים לכתוב את הספר. הוא הושלם על-ידי בנו אולה וכלתו אנה, וכבר הגיע לרשימת רבי המכר בארה"ב ובאנגליה, שם יצאה כבר המהדורה ה-16 שלו.
גייטס מגדיר את Factfulness כ"אחד הספרים החשובים ביותר שקראתי אי פעם. זהו מדריך חיוני לחשוב בבהירות על העולם." ועכשיו הוא מזמין 4 מיליון סטודנטים העומדים לסיים את לימודיהם ב-2018 להוריד בחינם עותק של הספר מהאתר האישי שלו. "למרות שלדעתי כל אחד ואחד צריך לקרוא אותו, אבל בוגרי האוניברסיטאות, העושים את צעדיהם הראשונים בחיים עצמאיים, צריכים לקרוא אותו בראש ובראשונה."
לדברי גייטס, חשוב שהקוראים יאמצו את הטענה של רוזלינג, לפיה העולם הוא לא גרוע כל כך כפי שאנו רואים אותו – "ואז נוכל לראות בבהירות-יתר מה עלינו לעשות כדי להפוך אותו לטוב יותר."
תגובות