מעדיפים את סטאלין
מאה שנה לאלכסנדר איסייביץ' סולז'ניצין – האיש ששילם על חירותו בשם חופש היצירה
גל מחאה ברוסיה נגד הנצחת זכרו של אלכסנדר סולז'ניצין במלאת 100 להולדתו
בספטמבר 2016 פנה משרד החוץ הרוסי לאונסק"ו בבקשה להכריז על שנת 2018 כ"שנת סולז'ניצין", לכבוד יום הולדתו ה-100 של הסופר.
כזכור, בשנים 1960-70 סולז'ניצין היה זה שנלחם כמעט לבדו במשטר הסובייטי בשדה הספרות. רבים בחוגי השמאל במערב, שעדיין נותרה בהם סימפטיה כלשהי לבריה"מ "הפרוגרסיבית", נסוגו ממנה. "ארכיפלג גולאג", שיצא כבר לאחר שסולז'ניצין זכה בפרס נובל לספרות,היווה את המסמר האחרון בארון הקבורה של בריה"מ בעיני המערב.
מבקרי ספרות נחלקו בדעותיהם לגבי איכות ספריו, אך כפי שאמר חתן פרס נובל רוסי גולה אחר, המשורר יוסף ברודסקי: "אי אפשר להעריך את יצירתו של סולז'ניצין לפי הפרמטרים של ספרות טובה או בינונית, כפי שלא ניתן לשפוט אותה על פי הסטנדרטים האסתטיים שלנו. כאשר האדם מספר על השמדת 60 מיליון אנשים, אין לדון אם היצירה שלו טובה או רעה… לדעתי, השיטה הסובייטית קיבלה בדמותו של סולז'ניצין את הומרוס שלה".
אך מסתבר שלמרות השנים שעברו מאז ונפילת המשטר הקומוניסטי ברוסיה, דמותו (הציבורית, לא הספרותית) של סולז'ניצין, שנפטר בשנת 2008 מהתקף לב, מעוררת דווקא במולדתו חילוקי דעות. החלטת הנשיא פוטין להכריז על שנת 2018 כ"שנת סולז'ניצין" מעוררת סערה של ממש. צרור דוגמאות מהעת האחרונה:
ברשת החברתית הרוסית הפופולארית "וו קונטקטי" קמה קבוצת מחאה בת אלפי חברים נגד ההחלטה.
שלטונות רוסטוב על הדון, עיר בה חי סולז'ניצין במשך 20 שנה ושימש כמורה למתמטיקה בבית-ספר מקומי, החליטו להקים פסל של סולז'ניצין במלאת 100 להולדתו, אך היוזמה נתקלה בהתנגדות ציבורית עזה. במשאל שנערך בקרב תושבי העיר, 72 אחוז מהם הביעו התנגדות להצבת הפסל.
כשב-2015 בעיר ולדיווסטוק הוסר הלוט מעל פסלו של הסופר, התושבים תלו עליו שלט עם המילה "יהודה", כלומר "בוגד", והיו אף שדרשו להחליפו בפסל של… סטאלין.
בעיר ירוסלבל הוחלט לקרוא לספרייה העירונית על שם סולז'ניצין, אך עובדי הספרייה התקוממו בטענה כי דעותיו הפוליטיות של הסופר לא מקובלות עליהם.
חברי ברית הנוער הקומוניסטי הדביקו על לוחות המודעות במוסקבה שלטים בגנות סולז'ניצין, ובכניסה למוזיאון הגולאג במוסקבה הוצבה בובה של הסופר ועליה שלט: "כאן תלוי הבוגד סולז'ניצין, אשר אהב להתעלל באמת".
סולז'ניצין לעולם לא הסתיר שמטרתו היא חיסול הקומוניזם, והקדיש לכך מאמצים רבים. הוא קיווה שבכך תושבי בריה"מ יזכו לחירות. והנה הם זכו לחירות, אך מותחים ביקורת על "הבוגד" ומתנגדים להנצחת זכרו. רוסים, לך תבין.
* * *
תגובות