close light box
שלום!
התחברות עם מייל
התחברות פייסבוק
  • הוצאת טוטם
  • אודות סלונט
  • חלל מאיים

    יורם אורעד | מאמרים | התפרסם ב - 02.09.19

    השמחה היתה גדולה וכך גם הפחד והעצב שאחריה. כל מי שכבר מלאו לו עשרים זוכר מן הסתם את השמחה הגדולה בישראל, ולאחר מכן את האימה הגדולה, כשאסטרונאוט ישראלי ראשון שוגר לחלל ולאחר מכן נספה כשחזרה החללית שבה שהה עם עוד 6 אנשי צוות, לכדור הארץ. ב-16 בינואר 2003 שוגרה החללית קולומביה עם 7 אסטרונאוטים, ובהם האסטרונאוט הישראלי אילן רמון. בתום שבועיים של מסע מוצלח בחלל הסתיימה המשימה באסון כאשר במהלך הכניסה אל אטמוספירת כדור הארץ התפרקה החללית לחלקים וכל אנשי צוותה ניספו. אסון זכור לנו במיוחד, הישראלים, וכואב לנו במיוחד אבל היו עוד אסונות חלל. אסון החללית סויוז 11 הוא אחד מהם. סויוז 11 המריאה בתחילת יוני 1971 מקזחסטן (אז, חלק מברית המועצות) עם שלושה קוסמונאוטים אל תחנת החלל סאליוט והגיעה אליה בשלום. כשחזרה אל כדור הארץ התגלתה תקלה באחד משסתומי האוויר של החללית שגרמה לפתיחה מוקדמת שלו. עקב כך שוחרר החוצה אוויר שהיה בתוך החללית. כמות האוויר בחללית ולחץ האוויר פחתו במהירות, הקוסמונאוטים לקו בדום לב ומתו.

    תאונות ואסונות תחבורה מתרחשים כל העת לא רק בחלל אלא גם בכלי תחבורה על פני כדור הארץ – במטוסים, במכוניות, בספינות ועוד. מספר הנספים בהם עד כה היה רב לאין ערוך מאשר באסונות החלל. 

    אז מה גורם לנו להתרגש ולפחד כל כך מתאונות חלל ביחס לאסונות תחבורתיים אחרים המתרחשים ללא הרף סביבנו? 

    הנה שלוש סיבות אפשריות לכך:

    החלל הוא הסביבה המנוכרת ביותר

    החלל הוא הסביבה המנוכרת ביותר המוכרת לאדם, מנוכרת בהרבה מהמדבר, מהקטבים, מהג'ונגל, ומהים. בכל הסביבות האלה ובסביבות אחרות קיים לפחות אוויר לנשימה ולחץ אוויר מתאים לחיים, דברים הנעדרים בחלל.

    צעיר וחדש הוא גם יציב ולא בטוח

    תחבורת חלל היא צעירה יחסית. החדש נתפס כמשהו בלתי יציב, בלתי בטוח ומפחיד הטומן בחובו סכנות. לפחד מהחדש יש גם צידוק רציונלי משום שבטכנולוגיה צעירה, החשש הוא שעדיין לא נלמדו מספיק לקחים, החשובים לשיפורה ולהפיכתה לבטיחותית יותר.

    תחבורת החלל עדיין איננה נחלת הציבור הרחב

    השימוש במטוסים ידע תקופה קצרה יחסית שבה הוטסו בהם בני אדם בודדים. לאחר מכן הגיע השימוש במטוסים אל הציבור הרחב שהסתגל אליהם ואימץ אותם במהירות. בניגוד לכך, תחבורת החלל המאוישת משמשת כבר מתחילתה, בתחילת שנות השישים של המאה הקודמת, להטסת בני אדם בודדים ונותרה כזו לעת עתה. לכן היא נתפסת עדיין כמשהו מפחיד, שרק אנשים בודדים ואמיצים מעזים להסתכן בו.

    בטיחות בחלל בעידן של טיסות חלל להמונים

    טיסות החלל המאוישות ההמוניות כבר קרובות כנראה, אבל אחד הגורמים ההכרחיים להתגשמותן הוא בטיחות ברמה גבוהה ביותר הדומה לבטיחות הטיסות הרגילות בימינו, דבר החיוני גם להפחתת הפחד מהן. מספר חברות עושות מאמצים לספק טיסות חלל ונופש בחלל לקהל רחב יותר מכפי שהיה עד כה, אם כי עדיין לא לכולם. למשל, החברה האמריקנית אוריון ספאן (Orion Span) מתכוונת לשגר לחלל בשנת 2021 מלון חלל שיקיף את כדור הארץ בגובה של כשלוש מאות קילומטרים. הוא יוכל לאכלס שישה דיירים והכוונה היא לארח את ראשוני האורחים בו בשנת 2022. חלליות יעשו את דרכן מכדור הארץ אל מלון החלל וממנו בחזרה אל כדור הארץ. ניתן להניח, במידה רבה של סבירות, שבשנות השלושים של המאה שלנו, טיסות חלל לקהל גדול יחסית כבר יהיו בגדר שגרה.

    ככל שיילמדו הכשלונות והתקלות בטיסות החלל וככל שהטכנולוגיה שלהן, תשתכלל כך תגדל הבטיחות והחשש מתאונות חלל אפשריות. כשיהפכו טיסות החלל להמונים לעניין של שגרה ובטיחותן תוכח, יש להניח שהפחד מתאונות חלל יפחת. עם זאת, המורא המיוחד במינו מתאונות כאלה, שבסיסו בין היתר בסביבה הכה זרה וכה עוינת של החלל, ילווה אותנו מן הסתם עוד זמן רב.

    **פורסם לראשונה בבלוג "קסם הטכנולוגיה" ב-19.8.2019

    יורם אורעד

    כותב מאמרים בתחומים מגוונים ובהם - חינוך, מדע, טכנולוגיה ועתידנות, וכן סיפורים, בפרט סיפורי מדע בדיוני. פרסם את יצירותיו בבמות רבות. בין הספרים שפרסם: "בכלוב הזמן", אוסף סיפורי מדע בדיוני ו"מסע אל העולם האחר" - רומן מדע בדיוני לילדים. כתב ופרסם גם ספרי לימוד לילדים ולנוער בתחום הפיזיקה. עובד בפיתוח תכניות לימודים במדעים.

    מה דעתכם?

    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 2

    תגובות


    2 תגובות על “חלל מאיים”

    1. אלי תומר הגיב:

      המאמר ״חלל מאיים״ של יורם אורעד מפנה את תשומת ליבנו לנושא שאנו לא עוסקים בו בדרך כלל. ולכן הוא מעניין ומעורר מחשבה.
      ניתן בהחלט להניח שפעם יהיו טיסות סדירות לחלל. בתחילה לנוסעים שאפתניים ושיש ביכולתם לממן הטיסה, ואחר כך לאנשים כמונו הנוסעים במחלקת תיירים..
      זו בוודאי תהיה חוויה מיוחדת ומרתקת לראות את כדור הארץ מבחוץ.
      ואכן, יורם צודק. לשם כך יש להגביר הבטיחות ולהוריד מחירים.
      אלי תומר

    2. יורם אורעד הגיב:

      תודה על תגובתך תומר. אכן, הבטיחות כאן היא גורם קריטי, הרבה מעבר לגורמים אחרים. מסתבר שטיסות חלל תיירותיות הן קרובות משאנו סבורים. כבר בעשור הבא יתחילו טיסות כאלה ויש להניח שבשנות השלושים של המאה שלנו הן כבר יהיו עניין שגרתי שיגיע לקהלים רחבים.

    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


    כתבות נקראות

    הארץ בלון / הלוחמ.ת

    דורון מנשה
    הארץ בלון פַּעַם נִחֲשׁוּ שֶׁהָאָרֶץ שְׁטוּחָה הַיּוֹם מְשַׁעֲרִים כִּי הִיא כַּדּוּר...

    אהבה לכל אדם יש זכות

    יוכבד בן־דור
    תגובה ליצירה של לילי פרי: "כשדניאל ישיר" אַהֲבָה לְכָל אָדָם יֵשׁ...

    העלייה לגבעה

    שרית גרדוול
    סבתא וסבא גרו על הגבעה של המדרשייה, מול המכלת של גברא....
    דילוג לתוכן