חידת לנין
מי שקרא את ספרו של ד"ר יובל נח הררי "קיצור תולדות האנושות", או שמע את הקורס שלו על ההיסטוריה העולמית,יודע בוודאי שאין שום דטרמיניזם בהיסטוריה. הכל כאוטי ומקרי והרשות נתונה. כך למשל, לא היה זה כלל כורח המציאות שדווקא כת יהודית שולית לגמרי תשליט את אמונתה על האימפריה הרומית ותפיץ את הנצרות ברחבי העולם. כנ"ל, איש לא יכול היה לחזות שדווקא הבולשביקים, מפלגה קטנה וחסרת חשיבות, תחולל את מהפכת אוקטובר ברוסיה ותשלוט על בריה"מ במשך 70 שנה.
"איך יכול היה האיש הקטן והנוקשה הזה להפוך לדמות כה חשובה בהיסטוריה?", שאל סטפאן צווייג ב-1927 בנוגע לוולדימיר איליץ' לנין, מנהיג המפלגה. את החידה הזו מנסה לפענח גם העיתונאי הבריטי יליד הונגריה ויקטור סבסטיאן בביוגרפיה החדשה של מנהיג מהפכת אוקטובר ומייסד בריה"מ, שיצאה באחרונה לאור בארה"ב:
LENIN
The Man, the Dictator, and the Master of Terror, Pantheon Books
הביקורת מדווחת כי ספרו של סבסטיאן, מי שכתב בעבר ספרים על נפילת האימפריה הסובייטית ועל מהפכת 1956 בהונגריה, הוא לא רק בחינה פוליטית מעמיקה של אחת הדמויות החשובות בהיסטוריה במאה ה-20 אלא גם דיוקן מאלף של לנין האיש.
ספרו של סבסטיאן הוא הביוגרפיה הראשונה של לנין בשפה האנגלית זה שני עשורים. היא נפרשת מילדותו המוקדמת של ולדימיר אוליאנוב (שמו המקורי של לנין), הוצאתו להורג של אחיו אלכסנדר באשמת ההתנקשות בצאר אלכסנדר ה-3, שהייתה לה השפעה מכריעה על לנין, תחילת פעילותו הפוליטית ברוסיה, שנות גלות ארוכות באירופה ושובו לפטרוגרד ב-1917 כדי להנהיג את המהפכה הבולשביקית. סבסטיאן לא מסתפק באירועים היסטוריים ובפרשנותם, אלא בעזרת חומרי ארכיון שהפכו לנגישים רק בשנים האחרונות, חושף את לנין האיש – דרך יחסיו הקרובים עם אמו (שהייתה בת לאב יהודי אשר המיר את דתו לנצרות), אחיותיו, אשתו, נדייז'דה קרופסקאיה, והמאהבת שלו, אינסה ארמאנד, שהייתה גם חברה קרובה לדרך. כך נוצר דיוקן מורכב ורב ממדי של האיש.
סבסטיאן גם מגלה פרטים חדשים על הדרך המדממת בה כבש לנין את השלטון וניהל את רוסיה שלאחר המהפכה. כיצד הורה על הוצאתם להורג של אלפי אנשים ויצר שיטה המבוססת על הרעיון שהצדיק את הטרור הפוליטי נגד מתנגדיו – וביניהם רבים מחבריו לדרך – בשם האידיאל הגדול, וכיצד יצר דת חדשה – הקומוניזם. "הנורא בפשעיו של לנין", קובע סבסטיאן, "היה לאפשר לאדם כמו סטאלין להנהיג את רוסיה לאחר מותו".
בהתחשב בעובדה שהביוגרפיה האחרונה של לנין בעברית ("לנין", מאת ההיסטוריון הבריטי רוברט סרוויס, תרגום: אריה חשביה ואודי תגרי, הוצאת מעריב) היא בת 17 שנה, כדאי מאוד שאחת ההוצאות לאור בארץ תיענה לאתגר.
תגובות