זינוק בהשאלות ספרים דיגיטליים בזמן הקורונה
ארגון בריטי מצא כי השאלת ספרים דיגיטליים עלתה ב-146% ממרץ עד אוגוסט. ספרי מתח ופשע היו הפופולריים ביותר.
למרות שדלתות הספריות היו סגורות בפני מבקרים במשך חודשים, עתה מתברר שהקוראים בבריטניה פנו לספריות הציבוריות שלהם לצורך השאלת ספרים דיגיטליים כדי להעביר את השעות הרבות בבית ולמלא את המצברים התרבותיים שלהם. כך מדווח ה"גארדיאן" הבריטי.
על פי דוח הארגון Libraries Connected, בסך הכל הושאלו למעלה מ-3.5 מיליון ספרים דיגיטליים נוספים בין סוף מרץ לאמצע אוגוסט, עלייה של 146% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, עם דגש על ספרי מתח ופשע. אם מוסיפים לכך ספרי שמע וקומיקס אלקטרוניים, חלה עלייה של 5 מיליון פריטים דיגיטליים שהושאלו.
ספרה של ג'יליאן גלבריית' מ-2007 "הדם במים" (Blood in the Water), הראשון בסדרת ספרי המתח על הבלשית אליס רייס מאדינבורו, היה הספר הדיגיטלי המבוקש ביותר למבוגרים. ספר הזיכרונות של הגברת הראשונה לשעבר מישל אובמה, Becoming, כיכב גם הוא ברשימת הספרים הדיגיטליים המושאלים ביותר. הספר הראשון בסדרת ספרי הארי פוטר מופיע בראש רשימת ספרי הילדים הדיגיטליים המבוקשים ביותר, כאשר עוד שניים מהספרים בסדרה המצליחה של ג'יי קיי רולינג מופיעים בעשירייה הראשונה.
החברות המקוונת בספריות בבריטניה גדלה פי שישה במהלך הסגר מוקדם יותר השנה, כאשר הביקוש לספרים דיגיטליים וספרי שמע היה אחד המניעים העיקריים לכך. "ההרשמה לספריות זינקה," אמר ניק פול, מנכ"ל איגוד הספריות והמידע בבריטניה. "הגידול בהרשמה לכרטיסי חברות מקוונים היה עצום, בין 600 ל-700 אחוזים, וזה מדהים."
בזמן שבנייני הספריות היו סגורים במשך כארבעה חודשים, שירותי הספרייה נדרשו לעבור במהירות לרשת כדי להגיע לאנשים בבתיהם. בסקר של Libraries Connected נמצא כי השאלות מקוונות של ספרי אודיו גדלו בסך הכל ב-113%, מגזינים ב-80%, עיתונים ב-223% וקומיקס ב-497%.
למעלה מ-75% מהספריות בבריטניה הציעו שירותים מקוונים במהלך הסגר. מגוון הפעילויות הדיגיטליות התרחב, כולל מפגשי קריאה לילדים צעירים, הדרכות לגישה לשירותים מקוונים, אירועים בהנחיית סופרים, תוכניות הכנה לבית הספר ומועדוני יצירה ואמנויות. חלקם הגיעו ליותר מ-20,000 צפיות.
אף על פי שהשאלת ספרים פיזיים עולה בהרבה על זו של ספרים דיגיטליים, נראה שהשאלת ספרים דיגיטליים אינה אופנה חולפת. לאחר שחוו את הגל הראשוני, רמת הביקוש הגבוהה יותר נשמרה.
משמעות תהליכי הרישוי סביב ספרים דיגיטליים הפכו אותם ליקרים יותר ופחות זמינים בתחילה, במיוחד בקטגוריה של ספרים לקוראים צעירים וספרי ילדים מכיוון שבעבר היה להם ביקוש מועט. הסקר של Connected Libraries העלה כי העלות המוגברת של מתן גישה חסרת תקדים זו להשאלות מקוונות עשויה לחרוג מההוצאה השנתית הנוכחית של 4 מיליון ליש"ט על משאבים כאלה.
ראשי שירותי הספריות חוששים שההשקעה הנוספת עשויה שלא להיות ברת קיימא. מכיוון שמודל הרישוי לשירותים דיגיטליים ממשיך לפעול בצורה מוגבלת עבור ספריות ציבוריות, הביקוש של ציבור הקוראים עשוי לעלות על ההיצע.
"אחד הדברים הטובים ביותר שקרו היה שמוציאים לאור באו לקראתנו," אמר פול. "ספרים דיגיטליים עולים הרבה כסף. במהלך הסגר מוציאים לאור אמרו כי הם יוותרו או יפחיתו את דמי הרישיון כך שהם באמת עזרו לנו במונחים של הנגשת ספרים דיגיטליים."
איזובל האנטר, מנכ"לית Connected Libraries, אמרה: "לספריות יש רקורד מוכח של הסתגלות מהירה על מנת להבטיח שהקהילות המקומיות יקבלו את התמיכה הדרושה להן. בעוד שההגבלות המקומיות נשארות, הצורך בשירותים הדיגיטליים שלנו רק ילך ויגדל. זו הסיבה שאנחנו עובדים עם בתי ההוצאה לאור בכדי לשפר בדחיפות את זמינות ספרי האודיו והספרים הדיגיטליים בספריות כדי לענות על הביקוש הגובר הזה."
במבט לעתיד, אמר פול, האתגר יהיה כיצד לשמור על העניין החדש בספרים דיגיטליים לצד ההשאלות הפיזיות. "אנשים עלולים לחשוב שאנחנו לא צריכים יותר את המקומות הפיזיים, למרות שברור שאנחנו באמת זקוקים להם כי הספרייה עושה כל כך הרבה כדי לתמוך בקהילה מעבר לקריאה" של ספרים, הדגיש והוסיף: "בהחלט מצאנו את הקהל הדיגיטלי החדש הזה [אבל] אנחנו צריכים גם להמשיך ולתמוך בקהל פנים אל פנים."
עלייה בהשאלות ספרים דיגיטליים גם בארץ
גם בישראל, נראה שהקורונה הצליחה לערער במשהו את ההעדפה של קוראי הספרים לריח הדפים והדפוס. ולמרות שלא מעט ספריות בארץ הגבירו את הפעילות המקוונת שלהן בימי הסגר והפכו את ההרשמה מרחוק לשירותי ספרייה דיגיטליים להליך פשוט יותר ובמקרים רבים בחינם, המידע לגבי השאלת ספרים דיגיטליים וספרי אודיו בספריות בארץ בימי הקורונה עדיין מוגבל.
לפי דיווח של משה כהן (מעריב, 22.6.2020) על הספריות העירוניות בתל אביב, הקטלוגים של הספרייה הדיגיטלית ושל ספרי האודיו הורחבו בתקופת סגר הקורונה בעקבות עליה משמעותית בביקושים, כאשר יותר מ-3,000 קוראים פעילים שאלו בסך הכל כ-10,000 ספרים בחודשים מרץ-יוני. לצורך השוואה, בכל שנת 2019 הושאלו כ-17 אלף ספרים דיגיטליים.
הספר הדיגיטלי המושאל ביותר למבוגרים בתקופת הקורונה עם 38 השאלות היה "נשים קטנות" של לואיזה מיי אלקוט (שברשימה מהספריות בבריטניה הופיע במקום התשיעי בקטגוריית ספרי ילדים ונוער דיגיטליים המושאלים ביותר). ספר הילדים שדורג ראשון בספריות העירוניות בתל אביב עם 16 השאלות היה ספרו של ר"ג' פַּלאסיו "פלא".
"משבר הקורונה לא פסח על עולם הספר," אמרה מנהלת בית אריאלה ומחלקת הספריות בעיריית תל אביב, מרים פוזנר. "אך למרות המצב, ואולי אפילו 'בזכותו', אנו רואים בחודשים האחרונים עלייה במספר ההשאלות של ספרים דיגיטליים. לצדם, קוראינו חוזרים גם לספרים שבדפוס, ולמי שאינו יכול להגיע אלינו – אנחנו מביאים אליו ספרים הביתה," כך ציינה.
רשת חוויות בספריות של עיריית רחובות, שבחודש מרץ הזמינה את התושבים להירשם באופן מקוון לקבל שירותי קריאה וצפייה דיגיטליים דרך אתר האינטרנט של הספרייה, מדווחת כי במהלך תקופת הקורונה נרשמו לרשת הספריות ברחובות 433 מנויים חדשים, שיכלו להנות משירותי הספרייה הדיגיטלית הישראלית. "בסה"כ נרשמו במהלך חודשים מרץ ואפריל 2,635 השאלות של ספרים דיגיטליים וקוליים," כך דיווח יו"ר רשת חוויות, אמיתי כהן. יחד עם זאת, ביום הראשון לפתיחת הספרייה ביוני נרשמו כ-1,000 השאלות ביום אחד ברשת הספריות. "עבור חלק נכבד מהקוראים אין תחליף לספרים המודפסים," ציין כהן.
תגובות