ומה לגבי עם הספר?
11 ערים חדשות הצטרפו לרשימת "הערים הספרותיות" של אונסק"ו. אף אחת מערי עם הספר לא ברשימה.
האתר של אונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האומות המאוחדות, שבו חברות 195 מדינות, פרסם בסוף החודש שעבר את רשימת 66 "ערי היצירה", ש-11 מהן זכו לסטטוס של "ערי ספרות".
"ערי היצירה" מוגדרות על ידי אונסק"ו ככאלה שהגיעו לציון 246 בתחומים שונים: מוזיקה, גסטרונומיה, ספרות, אמנות, קולנוע ועוד. אז כמו שיש "ערי גסטרונומיה", יש גם "ערי ספרות".
המיזם של אונסק"ו מאחד את הערים שהתפתחותן מתבססת במידה רבה על אמנות ותרבות. האיחוד מתבטא בכך שכל הערים הללו פועלות סביב מטרה משותפת: לרתום את הכלכלה המקומית לפיתוח היצירתיות הלוקאלית בתחומים שונים, ובכך גם לגרום לשיפור במצבן הפוליטי והחברתי של הערים.
כך למשל, סביליה היתה הראשונה להפוך ל"עיר המוזיקה" בזכות סצנת הפלמנקו הידועה שלה. על ערי הקולנוע נמנות ברדפורד, סידני, בריסטול ואחרות. קטגוריית ערי הספרות נוספה לפרויקט בשנת 2004, ובין הקריטריונים לפיהם בוחרת ועדה של אונסק"ו את הערים: איכות, כמות וגיוון בספרים המודפסים על ידי ההוצאות לאור בעיר, בדגש על ספרות יפה, מקומית או זרה; מספר הפסטיבלים הספרותיים בעיר; מעורבותה של המדיה המקומית בעידוד הספרות, יצירת תשתית שיווקית עבור ספרים חדשים, ועוד.
לא פלא, אם כן, שהראשונה לחנוך את הקטגוריה הזו היתה אדינבורו בזכות הפסטיבלים הרבים המתקיימים בה זה שנים. עוד בין הראשונות להצטרף לקטגוריה: לובליאנה (סלובניה), מנצ'סטר (אנגליה), מלבורן (אוסטרליה), פראג (צ'כיה) ועוד. בין הערים שהצטרפו לרשימה השנה: אנגולם (צרפת), אודסה (אוקראינה), ביירות (לבנון), לאהור (בירת פרובינציית פנג'אב בפקיסטן) ועוד. בסך הכל עד עתה זכו בתואר 66 ערים ברחבי העולם. ומה עם הערים בארץ הקודש, מולדת עם הספר? לאף אחת כזאת לא נמצא מקום ברשימה.
רגע-רגע, לאהור וביירות כן, ואנחנו לא? טוב, אנטישמים, אין מה לעשות. או כפי שאמר פעם שגריר ישראל באונסק"ו וכיום ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, באחת הוועידות של הארגון: "בעיות האינסטלציה בשירותים שלי מעניינות אותי הרבה יותר מההחלטות שלכם." ועדיין, אחרי אמירה כה ספרותית, אנחנו עדיין לא ברשימה. שערורייה.
תגובות