המשוררת לואיז גליק זכתה בפרס נובל לספרות
פרס נובל לספרות לשנת 2020 הוענק ביום חמישי למשוררת האמריקאית לואיז גליק "על קולה הפואטי שאי אפשר לטעות בו, שביופיו הקפדני הופך את הקיום האינדיבידואלי לאוניברסלי." הפרס הוכרז במסיבת עיתונאים בשטוקהולם.
לואיז אליזבת גליק נולדה בניו יורק בשנת 1943 להורים יהודים מהונגריה וגדלה בלונג איילנד. כיום היא מתגוררת בקיימברידג' מסצ'וסטס, ומלמדת באוניברסיטת ייל. היא פרסמה 12 ספרי שירה, רבים מהם עוסקים באתגרים של חיי המשפחה. הם כוללים את "בכורה" (1969) שזכה בפרס אקדמיית המשוררים האמריקנים; "איריס הבר" (1992), עליו זכתה בפרס פוליצר ב-1993 ויצא לאור בעברית בהוצאת כרמל. בשנים 2003-2004 שימשה גליק כמשוררת הקונגרס של ספריית הקונגרס בארה"ב.
גליק מרבה לעסוק בכתיבתה בנושאי האובדן, הבידוד והדחייה. היא כותבת בשפה פשוטה, ישירה, אפילו בוטה לעיתים, ודייקנית מאוד. "אררט", אוסף שירים משנת 1990, היה "ספר השירה האמריקאי הכי אכזרי ומלא צער שפורסם ב-25 השנים האחרונות," כתב דווייט גארנר במאמר ל"ניו יורק טיימס" מ-2012. עם השנים השתחררה מהקדרות המאפיינת את רוב שיריה, וניתן למצוא בכתיבתה התבוננות מרתקת במרכיבי יופי נדירים של עולם שוקע.
בהודעת ועדת הנובל, שיבח אנדרס אולסון, יו"ר ועדת חלוקת הפרסים, את קולה המינימליסטי ובעיקר את השירים שנוגעים בלב חיי המשפחה. "לא ניתן לטעות בקולה של לואיז גליק," אמר אולסון. "זה [קול] גלוי לב ובלתי מתפשר, שמסמן שהמשוררת הזו רוצה שיבינו אותה." בו-זמנית, אמר, קולה "מלא הומור ושנינות נושכת."
גליק היא האישה המשוררת הראשונה שזוכה בפרס מאז שניתן למשוררת הפולנייה ויסלבה שימבורסקה בשנת 1996. על זכייתה בפרס נובל לספרות תקבל גליק 10 מיליון קרונות שבדיות (כ-1.1 מיליון דולר). הטקס המסורתי שמתקיים בדצמבר ייערך השנה וירטואלית עקב מגפת הקורונה.
בשנה שעברה ספגה האקדמיה ביקורת לאחר שהעניקה את הפרס לפטר הנדקה, סופר ומחזאי אוסטרי שהואשם בהכחשת רצח עם במלחמות הבלקן בשטחי יוגוסלביה לשעבר בשנות התשעים.
הזעם הזה הגיע שנה לאחר שהאקדמיה דחתה את פרס 2018 בגלל שערורייה בה היה מעורב ז'אן קלוד ארנו, בעלה של אחת מחברות האקדמיה, שהואשם בהתנהגות מינית לא הולמת ובהדלפת מידע לסוכני הימורים. הוא נידון מאוחר יותר לשנתיים מאסר בגין אונס.
לאור המחלוקות האחרונות, משקיפים רבים ציפו כי הפרס השנה ילך לבחירה לא שנויה במחלוקת. אולם יועצת לוועדת חלוקת הפרסים הכחישה זאת בדוא"ל ביום רביעי. "לא התמקדנו בבחירה 'בטוחה' ולא דנו בבחירה במונחים כאלה," אמרה ל"ניו יורק טיימס" רבקה קרדה, עיתונאית ואחת משלושה מומחים חיצוניים שסייעו בבחירת הזוכה השנה. "הכל תלוי באיכות היצירה של הסופר שמקבל את הפרס."
תגובות