המומלצים של פברואר 2020
"המשורר והחשפנית" | אלי שמואלי | עם עובד | 2020
בין עבודה מזדמנת אחת לאחרת, כולן בתנאים לא תנאים, יהושע חולם להיות יום אחד – ורצוי בהקדם – משורר מפורסם; כזה שמדברים עליו, מראיינים אותו, עושים סרטים על חייו. בינתיים, בדירה קטנה שהוא מתקשה לשלם עליה, הוא מקליד בלילות את שיריו במכונת כתיבה עתיקה (את המחשב הוא מדליק רק כדי לצפות בפורנו), ובימים הוא מתכנן מה יעשה במקדמה העצומה שיזכה בה עוד לפני התהילה. הוא מחליף עבודות, חורק שיניים במהלכן וחולם בו בזמן. כדי שספר שיריו יראה אור יעשה הכול, אלא אם כן מצפונו יעצור אותו. אבל מה קורה לו כשהוא פוגש רקדנית חושנית שמתפרנסת ממופעי חשפנות באירועים פרטיים? האם היא תסיט אותו מדרכו או להפך, תעזור לו לממש את חלומו הגדול?
"אספת דיירים" | אורית גרוס | הוצאת כרמל | 2019
בניין אחד. חדר מדרגות אחד. לוח מודעות אחד. "אספת דיירים" היא יצירה ספרותית אחת, שמורכבת משמונה עשר סיפורים. מה אמר המנקה של הבניין לדיירת בדירה 13, ומה טילטל אותה כל כך? מה קורה בדירה 18 כשהמטפל ההודי יוצא להפסקה ואיש לא מסתכל? מה מקור הבכי הקבוע, העיקש, שעולה מדירה מספר 1? מה הסיבה שהתריס בחדר השינה בדירה 14 תמיד מוגף? ואילו החלטות יקבלו כולם יחד כאשר ייפגשו באספת הדיירים? סיפורים נפרדים של דיירים קרובים-זרים פוגשים זה את זה בחדר המדרגות, מבעד לקירות ובתוך הנפש.
"קיץ של מיליונרים" | איציק אביב | טוטם ספרים | 2019
ביצירת אנסמבל צבעונית, המתרחשת על רקע המחאה החברתית של קיץ 2011, מספר איציק אביב על חייהן של משפחות המתגוררות בבניין אחד אופייני בלב תל אביב. כך, למשל, אילנה לוי מנסה להחזיק את מפעל מסגרות המשקפיים שהקימה והקורס כלכלית. רוזי לוי שמאוהבת במנשה שסובל מהלם קרב, גיא לוי ודורון לוי הבעלים של אילנה ורוזי המפנטזים על מכירת דירותיהם במיליונים, הניה מקלר, ניצולת השואה האלמנה שבנה גרי בוגד ביעל אשתו עם גילה שבתאי שכנתה של אמו. גילה, סגנית מנהל תיכון, בזה לבעלה תמיר שקיבל מידי הרוקח שלו דירת מסתור כפיקדון בה הוא נפגש עם ריקי הרופאה שמאסה בעבודתה, ושפרה המורה לספורט, אם חד הורית לרון הסובל מאלמות סלקטיבית. יפתח מוועד הבית מסוכסך עם מר וייס שמסרב לשלם דמי ועד משום שאשתו נוהגת להביא מגשי אוכל לג'ורג' שאחראי על ניקיון הבניין. מר וייס גם מתקשה לישון בגלל הרעש שבוקע כל לילה מחדר המיטות של אמיר הערבי-נוצרי ועלמה, הזוג הצעיר ששוכר דירה בבניין. מעל אלה ואחרים משקיף מוטי בן בסט, דוקטורנט להיסטוריה וכותב ערכים בוויקיפדיה, שגר עם הוריו והתחבר לפרופסור אביגיל מלאך שניבאה שתהיה מחאה חברתית בישראל. וכולם נסחפים על גלי המחאה של אותו קיץ, מקווים שהמאבק הקולקטיבי יחולל שינוי מיטיב גם בחייהם האישיים.
"המטופלת השקטה" | אלכס מיכאלידס | תרגום: רחל פן | הוצאת פן | 2019
החיים של אלישיה ברנסון נראים מושלמים. היא ציירת מפורסמת שנשואה לצלם אופנה מבוקש ומתגוררת בבית מידות בעל חלונות גדולים שנשקפים אל פארק באחד האזורים הנחשקים ביותר בלונדון. ערב אחד חוזר בעלה מאוחר מהעבודה, ואלישיה יורה בו חמש פעמים בפנים, ומאותו רגע לא מוציאה מילה מהפה. סירובה לדבר, או להעניק הסבר כלשהו למעשה, הופך את הטרגדיה המשפחתית לדבר מה גדול בהרבה, לפרשה שמציתה את דמיונו של הציבור והופכת את אלישיה לדמות ידועה לשמצה. מחירי הציורים שלה מרקיעים שחקים, והיא, "המטופלת השקטה", מוסתרת מעיני הציבור והצהובונים בבית חולים פסיכיאטרי בצפון לונדון. תיאו פייבר הוא פסיכולוג משפטי שחיכה זמן רב להזדמנות לעבוד עם אלישיה. הוא נחוש לגרום לה לדבר ולחשוף את הסיבה שבגללה ירתה בבעלה, והנחישות הזאת מובילה אותו למסע מפותל לחקר מניעיו שלו – ולחיפוש אחר האמת שמאיים לכלות אותו.
"צומת ביל"ו: שלושה ביל"ויים וארץ ישראל" | אניטה שפירא | עם עובד | 2019
אפוס תחיית העם היהודי בארץ ישראל לאחר אלפיים שנות גלות מייחס לתנועת ביל"ו – בית יעקב לכו ונלכה – חשיבות ראשונה במעלה בהגשמת החזון. מרבים לתאר את אנשיה כחבורה של צעירים נלהבים שמסרו את נפשם להוצאתו של המהלך ההיסטורי הגדול מן הכוח אל הפועל. כשאניטה שפירא קוראת את חליפת המכתבים בין שלושה ידידים – ד"ר חיים חיסין, יעקב צ'רטוק וולדימיר דובנוב – ומנסה לחדור אל מעבר לשורות היא מגלה רבדים חדשים, שהסאגה הלאומית מיעטה להעמיק בהם. למה אנשים עולים לארץ ישראל, למה הם יורדים ממנה, פרשת היחסים בין מולדת ראשונה למולדת מאומצת, בין מצוות השכל למצוות הלב, כוחו של גורל ויכולתם של אנשים לאתגר אותו, ובתוך כל זאת סיפור של ידידות מופלאה בין שלושה חברים שההתלהבות סחפה לחופי ארץ ישראל, והמציאות הרחיקה, ומפה ואילך כל אחד מהם וסיפורו המיוחד. ועם זאת, שלושת הסיפורים נשזרים זה בזה.
תגובות