המומלצים של אפריל 2021
"הבית ההולנדי" | אן פאצ'ט | תרגום מאנגלית: קטיה בנוביץ' | עם עובד | 2021
מייב ואחיה הצעיר לא ידעו כמה מפואר הבית שהם גדלו בו. לא היה להם מושג כמה ייחודיים הקירות המעוטרים והתקרות המצוירות, אילו סיפורי אהבה החלו באולם הנשפים שבקומה השלישית או כיצד דלתות הזכוכית הכפולות מאירות את גני השכנים בלילה. עבורם היה זה המקום שהם נולדו בו, המקום שדני שיחק בו לעיני אחותו הגדולה והחכמה, אביהם ניהל את עסקיו בדממה, ואימם השכיבה אותם לישון. אך יופיו של הבית לא נעלם מעיני הסובבים, ולפני שהגיעו מייב ואחיה לבגרות הם כבר מצאו את עצמם בקרב משפטי מכוער, מנושלים מכול; אביהם מת, אימם איננה, אישה זרה נדחקה לביתם, והם משקיפים עליו ממכונית בשולי הרחוב. האם בית יכול לחרוץ את גורל דייריו? האם המקום שבאת ממנו קובע מי אתה ומי תהיה? מייב בת העשרים ודני בן השלוש עשרה חיים לבדם בעולם שדבר אינו מובטח בו, מלבד דאגתם זה לזה.
"לנסוע עם מטען קל" | טובה ינסון | תרגום משבדית: דנה כספי | הוצאת קרן בשיתוף הוצאת ליברוס | 2021
"לנסוע עם מטען קל" מורכב משנים-עשר סיפורים על חופש ועל שבי, על אופיו השברירי של מסע – האי-נחת וחוסר השקט שאנו חשים בהיותנו מחוץ לסביבתנו.הסיפורים מפגישים אותנו עם אנשים מוזרים, וכאלה שאפשר להזדהות איתם, כולם בדרכם למקום כלשהו: פרופסורית מגיעה לכפר ספרדי יפהפה ומגלה שהמארחת שלה נטשה ועליה להתמודד לבדה עם השכנים הבלתי נסבלים; חופשה באי קסום הופכת למהומה בגלל ילד משונה וביקורתי;אמנית חוזרת ממרחקים ומגלה שידידתה הוותיקה ניכסה לעצמה את עברה, ועוד. הפרוזה של טובה ינסון, שמטעה בקלילותה, לובשת כאן פנים חדשות. סיפוריה הם נכס שכל אדם ישמח להוסיף למטענו.
"היקום מעבר לאופק – שיחות עם פרופ' חיים אשד" | הגר ינאי | ידיעות ספרים | 2020
משחר ההיסטוריה נשא האדם את עיניו למרומים בחיפושיו אחר סודות הבריאה. כמעט לכל התרבויות העתיקות שאנו מכירים כיום יש סיפור משלהן המסביר כיצד נברא העולם, מי ברא אותו ואיך נוצרו בני האדם. עם התפתחות הטכנולוגיה בעת החדשה זכה האדם באפשרויות חדשות ומסעירות להשביע את סקרנותו, ומאז שנות החמישים של המאה העשרים שוגרו לחלל אלפי לוויינים וחלליות. מדינת ישראל שייכת למועדון יוקרתי ומצומצם של מדינות בעלות יכולת גבוהה בחלל, עם הישגים בתחום המשגרים, הלוויינים ואף בשיגור חללית. פרופ' חיים אשד הוא אחד האנשים שאחראים להישגים הישראליים מעוררי הגאווה הללו. ספר זה, המבוסס על שיחות אישיות שניהלה הסופרת הגר ינאי עם פרופ' אשד, חושף את הדרך הארוכה שעשה כבן לעולים מאיסטנבול עד שהגיע לתפקידו. בד בבד מסופר בו על האופן המופלא שבו התפתחו הטכנולוגיות והמדע במדינה, אשר הובילו לשיתופי פעולה עם מדינות רבות בעולם. פרופ' אשד סוקר גם תופעה המסקרנת את האנושות בעשרות השנים האחרונות ומציג תצפיות על עב"מים ותיאוריות שונות לגבי מהותם, מטרתם ומקורם, שלדעתו כנראה אינו מכדור הארץ. זהו שיר הלל לעוצמה הטכנולוגית הישראלית, ובה בעת מסמך אנושי צנוע של חוקר המאמין שהמין האנושי אינו לבד ביקום, ושעליו להשתלב בהרמוניה של התוכנית הגדולה.
"נכון – כתב עת לאוטופיה ולדיסטופיה בספרות” | עורך: אורציון ברתנא | גיליון 6 | אפריל 2021
מתוך מאמר המערכת של פרופ’ אורציון ברתנא:
מהי המשמעות המקובלת של צמד המושגים, אוטופיה ודיסטופיה? נראה לי כי במסגרת המציאות המקובלת, עד כמה שישנו מושג מוסכם כזה, אוטופיה היא בקצה האחד של תמונת המציאות האפשרית ודיסטופיה היא בקצה השני שלה, הקצה המנוגד. כאילו הנחנו כי גן העדן מכאן וכנגדו הגהינום, הן שתי הַקְצָנוֹת של המצב האנושי המוכר לנו. כאילו האוטופיה היא העולם שלנו במיטבו, ואילו הדיסטופיה היא העולם שלנו בשיא המיצוי השלילי של המציאות. האמנם כך?
משתתפים בחוברת על פי סדר הופעתם: אורן בן יוסף, וועלוול טשרנין, רן יגיל, אורציון ברתנא, לילי פרי, שרה טיסדייל, דן אלבו, חגית בת-אליעזר, אלי אשד, יובל ליבליך, ליאור וינשטיין, מיכאל בן אבו, יבשם עזגד, ירון אביטוב, צדוק עלון, שמעון רוזנברג, אלי יונה, אור יגיל, דניאלה גורביץ.
לרכישת הגיליון, ניתן לפנות במייל לכתובת bartana@ariel.ac.il
“רחוק יותר” | מירון ח. איזקסון | כנרת זמורה דביר | 2021
"הוא מושיט לי את ידו, אנחנו מתקרבים יחד למנוף והוא עוזר לי לטפס.
'תביט רק למעלה, לאן שאנחנו צריכים להגיע, ולא למטה, לא למקור שממנו מתרחקים.'
הדיבור שלו קצת מצחיק, אפילו מוזר. אבל אולי למנופאים יש שפה משלהם.
הרי כל החיים שלהם הם עסוקים בעליות ובירידות, בהורדת משאות ובהרמה מלמטה למעלה. אין להם כמעט שום דבר שנשאר בגובה קבוע."
דודי הוא נער תם, חשוף ופגיע, הטומן בחובו מאגרי עוצמה מפתיעים ואהבה יוקדת למנופים. מפגש מקרי עם איתן, מנופאי תימהוני ובעל חזון, מסבך אותו בתוכנית-על מסתורית לשינוי פני עירו והחברה כולה. דודי, הוריו ואחותו מוצאים את עצמם נסחפים בהרפתקה החורגת מגבולות הריאליזם אל מחוזות של דמיון ומעוף, שתניף את לבבות הקוראים מעלה מעלה. "רחוק יותר" היא נובלה חידתית ואפופת יופי, הבוחנת את גבולות השפיות, המשפחתיות והנאמנות, ומהלכת ללא הרף על התפר הדק המפריד בין תיקון ובין הרס. מירון ח. איזקסון הוא משורר, סופר ופרופסור לספרות עברית באוניברסיטת בר־אילן. יצירתו זיכתה אותו בפרסים שונים, וביניהם פרס ברנר ופרס נשיא המדינה לספרות. רחוק יותר הוא הרומן השישי שלו.
תגובות