דיימון גלגוט זכה בפרס בוקר
הסופר והמחזאי זכה בפרס בשווי 50,000 ליש"ט עבור ספרו "ההבטחה" (The Promise) המספק "פרשנות חזקה וחד משמעית על ההיסטוריה של דרום אפריקה ושל האנושות עצמה"
דיימון גלגוט זכה בפרס בוקר עבור דיוקנו של משפחה לבנה מדרום אפריקה בסוף תקופת האפרטהייד. לפי הדיווח ב"גארדיאן" הבריטי, השופטים שיבחו את ספרו "ההבטחה" כ"הדגמה מרהיבה לאופן שבו הרומן יכול לגרום לנו לראות ולחשוב מחדש," והשוו אותו ליצירותיהם של וויליאם פוקנר ווירג'יניה וולף.
גלגוט היה מועמד לפרס הבוקר ברשימה הקצרה פעמיים בעבר. "ההבטחה" הוא הרומן התשיעי שלו, והראשון מזה שבע שנים. שניים מספריו תורגמו לעברית: "הרופא הטוב" (כתר, 2006) ו"בחדר זר" (אחוזת בית, ידיעות ספרים, 2016). הזכייה הופכת אותו לדרום אפריקאי השלישי שזוכה בפרס בוקר היוקרתי, אחרי ג'. מ'. קוטזי ונדין גורדימר.
עלילת "ההבטחה" מתמקדת בבני משפחת סווארט (Swart), משפחה דרום אפריקאית לבנה המתגוררת בחווה מחוץ לפרטוריה, ומגוללת ארבע הלוויות עוקבות, שכל אחת מהן מתרחשת בעשור אחר. ההבטחה אליה מתייחס שם הרומן היא זו שבני הזוג סווארט מבטיחים – ולא מצליחים לקיים לאורך השנים – לתת בית ואדמה לאישה השחורה שעבדה עבורם כל חייה.
הרומן מספק, על פי שופטי הבוקר, "פרשנות חזקה וחד משמעית על ההיסטוריה של דרום אפריקה ושל האנושות עצמה, שניתן לסכם בצורה הטובה ביותר בשאלה: האם קיים צדק אמיתי בעולם הזה?"
גלגוט, שגדל בפרטוריה, שם מתרחשת ההבטחה, וכיום מתגורר בקייפטאון, תיאר את משפחת סווארט כ"סוג של מיזוג של כל מה שגדלתי איתו בפרטוריה." "הם שילוב של דוברי אנגלית ואפריקנס, וגם אוסף של אמונות ואמונות. לא משהו יוצא דופן עבור חלק זה של העולם. אבל מה שהופך אותם ל'ייצוגיים' זה לא הדמויות שלהם, אלא התקופה שהם חיים בה," אמר בראיון לפרס בוקר.
עם קבלת הפרס אמר גלגוט "זו היתה שנה נהדרת לכתיבה אפריקאית. אני רוצה לקבל את זה בשם כל הסיפורים שסופרו ולא סופרו, הסופרים שנשמעו ושלא נשמעו מהיבשת המדהימה שממנה אני בא." הוא הוסיף "אני מקווה שאנשים יתייחסו לכתיבה אפריקאית קצת יותר ברצינות עכשיו."
גלגוט אמר שחשוב היה לו שהספר יהיה מצחיק. "הרומן עוסק ב"נושאים הכבדים" של "לוויות, מוות, ריקבון ושחיקה… אני לא חושב שהייתי רוצה להקדיש ארבע שנים לכתיבת ספר שמושך אותי למטה. ההומור פתח לי דרך לכתוב על הצד האנושי של הדברים, כי הספר לא באמת עוסק במוות, הוא עוסק בחיים."
"הרגשנו בקרב השופטים שהספר הזה הוא באמת הישג יחיד במינו. הוא משלב סיפור יוצא דופן עם נושאים עשירים – ההיסטוריה של 40 השנים האחרונות בדרום אפריקה – בחבילה מעוצבת להפליא," אמרה יו"ר צוות השופטים, ההיסטוריונית מאיה ג'סנוף. "לפני שבכלל התחלנו לדבר על הכותרים הספציפיים, היה לנו דיון רחב יותר לגבי מה שאנחנו מרגישים שהופך ספר למנצח… מבחינתי, 'ההבטחה' מצליח לרכז את מיטב האיכויות של סיפור סיפורים – זה ספר שמספק הרבה חומר למחשבה – עם תשומת לב יוצאת דופן למבנה ולסגנון ספרותי. עם כל קריאה של הספר הזה, הוא חשף משהו חדש."
תגובות