close light box
שלום!
התחברות עם מייל
התחברות פייסבוק
  • הוצאת טוטם
  • אודות סלונט
  • בינה מלאכותית חשפה יצירה אבודה

    דפנה רופין | חדשות תרבות | התפרסם ב - 08.02.23

    גילוי מחזהו של לופה דה וגה, יוצר מ"תור הזהב" של ספרד, יכול להוביל לממצאים חשובים אחרים.


    על פי דיווח ב"גארדיאן" הבריטי, טכנולוגיית בינה מלאכותית (AI) חלוצית שימשה לזיהוי מחזה שלא היה ידוע קודם לכן מאת המחזאי, המשורר, הימאי והכומר לופה דה וגה.

    הספרייה הלאומית של ספרד הודיעה בשבוע שעבר כי חוקרים שסורקים את הארכיון העצום שלה נתקלו בטקסט ואימתו אותו כמחזה שלופה דה וגה כנראה כתב כמה שנים לפני מותו ב-1635.

    כמו מחזות רבים של "תור הזהב" הספרדי – הפריחה התרבותית של המאה ה-16 וה-17 שליוותה את צמיחתה האימפריאלית של ספרד ואשר הולידה יצירות מופת של לופה, סרוונטס, קלדרון וולסקז – La francesa Laura ("לורה הצרפתייה") הוא סיפור על אהבה, קנאה והיררכיה חברתית.

    בשנת 2017, הרמן וגה (Germán Vega), מומחה לספרות תור הזהב באוניברסיטת ויאדוליד, ואלוארו קואלר, כעת במחלקה ללימודי רומנטיקה באוניברסיטת וינה, החלו להשתמש ב-Etso, פרויקט המשתמש בניתוח בינה מלאכותית כדי לקבוע מי המחברים של יצירות, שרבות מהן אנונימיות או שזיהויין כפי הנראה שגוי.

    כחלק מהפרויקט, 1,300 מחזות – רובם מהספרייה הלאומית של ספרד – תומללו דיגיטלית באמצעות פלטפורמת Transkribus, שהוכשרה לזהות ולהבין 3 מיליון מילים.

    לאחר השלמת התמלול, תוכנה נוספת בשם Stylo השוותה את השפה והסגנון של היצירות הללו עם 2,800 היצירות הדיגיטליות של 350 מחברים במסד הנתונים של Etso.

    "לורה הצרפתייה" הוחזק על ידי הספרייה ככתב יד אנונימי מהמאה ה-18 שהועתק מטקסטים קודמים, אבל המחשב של Etso הגיע במהירות למסקנות משלו.

    "לאחר שהוא תמלל את 1,300 הטקסטים, המחשב שם לב שאחד מהם דומה לכ-100 יצירות אחרות – כמעט כולן של לופה," וגה הסביר.

    "זה משך את תשומת ליבנו – לא חשבנו שנמצא לופה… [אבל] אז מצאנו שימוש בהרבה ביטויים ב'לורה הצרפתייה' שהתאימו לאלו המופיעים במחזות אחרים של לופה. היו דברים ב'לורה הצרפתייה' שדמויות במחזות אחרים של לופה אמרו או יאמרו מאוחר יותר."

    ניתוח מסורתי יותר של המחזה – תוך התמקדות בפרטים, מעלילות ושמות דמויות ועד המקצב, וההגייה של דיפתונגים – אימת את התיאוריה של המחשב.

    סגנונו מתאים לזה של התקופה המאוחרת של לופה, בעוד שהיחס המחמיא שלו לצרפת הוביל את החוקרים להאמין שהוא נכתב ברגע מסוים ב"מלחמת שלושים השנים" – כנראה בין 1628 ל-1630 – כאשר ספרד וצרפת היו מיודדות סביב חוסר האמון מול האויב המשותף שהם זיהו באנגליה.

    "כתב היד הזה מעולם לא עורר עניין רב בספרייה הלאומית," וגה אמר. "אם לא היתה הטכנולוגיה החדשה הזו, לא היינו יודעים על קיומו, אלא אם מישהו היה נתקל בו וחושב 'זה מזכיר לי את לופה'."

    וגה מאמין שהבינה המלאכותית תמשיך לגלות עוד אוצרות אבודים, ככל שהיא תמשיך לחולל מהפכה במחקר בתחומו. כשהוא עבד על עבודת הדוקטורט שלו באמצע שנות ה-80, "כל ניסיון לנסות להצדיק ייחוס של יצירה דרש כמות עצומה של עבודה שכללה קריאת אלפי טקסטים, רישום הערות וביקורים בספריות שונות והזמנת כתבי יד ישנים." אבל היום, הוא אומר, קיימות תוכנות שיכולות להגיד לך שמחזה כתוב בסגנון הקרוב יותר למחזאי מסוים מאשר לאלו של מאות אחרים בני תקופתו.

    בעוד וגה מודה כי "לורה הצרפתייה" היא כנראה לא פסגת יצירתו של לופה, שכתב למעלה מ-1,000 מחזות, הוא עדיין ישמח לראות אותו על הבמה יום אחד, תחת השם של מחברו האמיתי.

    פוטרט של לופה דה וגה, בערך משנת 1627 (Attributed to Eugenio Caxés, Public domain, via Wikimedia Commons)

    דפנה רופין

    מה דעתכם?

    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 1

    תגובות


    1 תגובות על “בינה מלאכותית חשפה יצירה אבודה”

    1. אמיר סימן טוב הגיב:

      דוגמה יפה לשימוש בהרבה נתונים על מנת לאתר דפוס, ובאמצעות הדפוס גם לקשר אובייקט מסוים לקבוצה של אובייקטים קשורים.
      אני בונה מאגרי נתונים במדעי הרוח הדיגיטליים למי שמתעניין או מתעניינת – TopDownUp.com ואפשר לקרוא שם עוד.

    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


    כתבות נקראות

    אלתרמן וזך בחולות בליל שרב (פואמה)

    בלפור חקק
    הקדמה עד 1959 היה נתן אלתרמן משורר נערץ, דמות אב למשוררי...

    מי רוצה להרוג את  הקומנדטור?

    שי מרקוביץ'
    הרוקי מורקמי הופיע במסיבת העיתונאים הראשונה שלו ביפן זה 37 שנים,...

    תַּרְגִּילֵי נְשִׁימָה / יַתְמוּת

    ורד טוהר
    תַּרְגִּילֵי נְשִׁימָה מִשְׁקְפֵי קְרִיאָה מֻנָּחִים עַל סֵפֶר פָּתוּחַ עַל יָרֵךְ חֲשׂוּפָה...
    דילוג לתוכן