close light box
שלום!
התחברות עם מייל
התחברות פייסבוק
  • הוצאת טוטם
  • אודות סלונט
  • בגלל השמש

    ירון אביטוב | מחשבות | התפרסם ב - 03.01.20

    סצנת הרצח שביצע מרסו, גיבור הרומן "הזר" של אלבר קאמי, בחוף הים של אלג'יר, ליוותה אותי בשעתו במשך תקופה ארוכה לאחר תום קריאת הספר, לא מעט בשל ההסבר הלכאורה סתום שהעניק מרסו לביצוע הרצח: "בגלל השמש". לא פעם, כששמש מלהטת קפחה על ראשי בחופי הים הרבים שאותם פקדתי בארצות שונות, וגם מחוצה להם, נזכרתי בקאמי, ובמשמעות הטעונה ששתי מילים חמקמקות יכולות להעניק ליצירה ספרותית ובכך לשדרג אותה למדרגת ספרות-על.

    שני רומנים, האחד עב כרס, והשני ספר כיס, שינו את חיי (יחד עם עוד כמה). "החטא ועונשו" של פיודור דויסטויבסקי, ו"הזר" של קאמי, שבשניהם יש מכנה משותף. שניהם עוסקים, כל אחד בדרכו, בסוגיות של רצח, חטא ועונש ומאלצים את קוראיהם להתעמק במשמעות שמאחורי המעשים המסופרים בעלילה.

    היתרון של "הזר" הוא בקוצר היריעה ובדחיסות הרעיונות. הרומן ראה אור במהדורת כיס של ספריית "תרמיל" הזכורה לטוב בעריכת ישראל הר. העובדה שמדובר בספר כיס סייעה לי לשאתו איתי לכל מקום. קל אמנם במשקל אך כבד במשקלו הסגולי.

    לימים, כששמעתי ש"הזר" נבחר במקום הראשון ברשימת מאה הספרים של המאה של "לה מונד" לא התפלאתי, מה גם שהצרפתים קצת מוטים מטבע הדברים. אבל גם אם לא אציב אותו במקום הראשון, שבו אפשר להציב נניח את "המשפט" של קפקא, הוא לפחות נמצא בחמישייה או בעשירייה הפותחת של הספרים הגדולים והמשפיעים בכל הזמנים. אצלי לפחות הוא נמצא ברשימה הזו, כיוון שהקריאה בו טלטלה מאוד את עולמי וקירבה אותי מאוד לתפיסת האקזיסצנטיאליזם. לאחר מכן קראתי ספרים נוספים של קאמי כמו "האדם המורד", "הדבר", "הנפילה, גלות ומלכות" ועוד, ספרים שהשפיעו עליי מאוד כל אחד בדרכו, אבל אף אחד מהם, אולי מלבד "האדם המורד", לא השפיע עליי כמו "הזר".

    בהמשך קראתי רומנים וספרים של יוצרים והוגים אקסיזצנטיאליסטים אחרים, כמו סארטר למשל, אבל עם כל הכבוד לחשיבותם של ספרים כמו "הבחילה", אף אחד מהם לא מגיע למדרגת "הזר".

    גם הידידות הממושכת שלי עם הסופר יצחק אורפז, שראיתי בו אלבר קאמי הישראלי, והשיחות שניהלנו על קאמי ועל תפיסת עולמו, שהשפיעה ללא ספק גם על אורפז, חיזקה בתודעתי את חשיבות התורה האקזיסצנטיאליסטית.

    אני מניח שעמיתיי לפרויקט המבורך הזה – 60 שנה למותו של קאמי – ינתחו טוב ממני את סגולותיו של "הזר", שאותו קראתי כבר לפני יותר מארבעים שנה, ושאינו נמצא כעת בחזקתי, אבל גם כך, ומבלי שאכנס לניתוחים מורכבים, אוכל לפסוק שהשפעת כתיבתו של קאמי ניכרת בחיי עד ימינו. לא רק בגלל שהזרות והניכור, שעליהם דיבר קאמי בצורה נבואית, הפכה למרבה הצער לחלק בלתי נפרד מהחיים בעולם הגלובלי של ימינו, זרות שהופכת את הספר הזה לרלוונטי מתמיד, אלא בעיקר בזכות העובדה שאימצתי לעצמי כמה מקווי היסוד של המצע האקזיסצנטיאליסטי, שחשוב לי יותר ממצעה של כל מפלגה כוחנית אחרת החותרת לשלטון החומר במקום שלטון הרוח.

    גם בחיים וגם בכתיבה, אני נוהג למעשה עד היום לעשות פרפרזה אישית לאמירתו הקיומית הידועה של דקארט, שממנה למד מן הסתם גם קאמי עצמו, ואומר לעצמי, 'אני כותב, משמע אני קיים'.

    וכן, זה קורה גם בגלל קאמי והספרות, וגם, כמובן, בגלל השמש.

    ירון אביטוב

    ירון אביטוב הוא סופר, במאי סרטי תעודה, מבקר, עורך, ועיתונאי וזכה בין היתר בפרס ראש הממשלה לסופרים עבריים (2005) ובפרס "שגריר הספרות העברית באמריקה הלטינית" לשנת 2012.

    מה דעתכם?

    • 0
    • 0
    • 0
    • 1
    • 1

    תגובות


    8 תגובות על “בגלל השמש”

    1. דני הגיב:

      ספר שהשפיע גם עליי. אהבתי את המאמר

    2. ברוך שמעוני הגיב:

      וואלה, דווקא את "הזר" לא קראתי. אחרי מילים חדות ובהירות כרגיל של הסופר ירון אביטוב אני רץ לחפש… תודה שכתבת עליו!

    3. יוסי הגיב:

      האקזיסצנטיאליסט האולטימטיבי. אהבתי את המאמר

    4. רוני הגיב:

      הפכנו לזרים תחת השמש

      רשימה טובה של ירון אביטוב על סופר מצויין ויצירה טובה וחשובה. עם ספרים שכאלה ורשימות שכאלה אין לנו מה לעשות אלה להתגעגע לעבר המתרחק.
      נבואותיו הקשות של קאמי הפכו למציאות של היום עת הפכנו להיות זרים תחת השמש כמעט בכל מקום. כוח משחית, תאבה לכסף משחיתה וכל מה שלידם הפכו אותנו לקליפות הנעות בים של שינאה גואה. גם רציחת איש רע אחד לא תפתור את בעיות חיינו (ואולי אף תחריף אותן) כאשר אלה שקוראים לעצמם מנהיגים הם בעצם שליטים מושחתים – שהמרחק בינם לבין חיי רוח דומה למרחק בין כדור הארץ לשמש.

    5. אוהד ותיק הגיב:

      מאמר מרתק, שבדומה ל"הזר" קצר בארכו אך רב במשמעותו. כמה האבחנה של אביטוב כי המציאות של העת האחרונה הגשימה אלמנטים רבים בתורה האקזיסצנטיאליסטית. לא רק הזרות והניכור שביצירות של קאמי, אורפז ואביטוב, אלא גם האבסורד, והפרת כללים יסודיים של ערכים חברתיים ומוסר … ושל שפיות. תודה שנתת לנו הזדמנות להגות במה שחשוב באמת, ולשים בצד, ולו לרגע קט, את מציאות חיינו של טירוף המערכות.

    6. רינת הגיב:

      נהניתי מהמאמר ומהפרויקט. הומאז' חשוב

    7. רוני בלאו הגיב:

      למרות השנים שעברו מאז נכתב והשינויים הרבים שהתחוללו בחיינו, הספר "הזר" לא רק שלא התישן אלא רלוונטי לחיינו. במאמרו מעיד ירון אביטוב עדות כנה ומעניינת על כוחו והשפעתו של הרומן על חייו
      ועל יצירתו ממנה כולנו נהנים.

    8. שירה הגיב:

      השמש בהחלט זורחת במאמר הזה. אהבתי

    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


    כתבות נקראות

    נעים להכיר, לאה צבי (דובז'ינסקי)

    מערכת סלונט
    לאה צבי (דובז'ינסקי), הוציאה עד כה שלושה ספרים: "לאן נעלם הצחוק של...

    בלדה על שני כלבים וחופש אחד

    רן יגיל
    יהונתן גפן, שיר והערה לכבוד הפסח ולכבוד המחאה. כְּשֶׁהָיִיתִי גּוּר הַכֹּל...

    חצר אחורית

    אילה אלבאז
    את סבתא היה אפשר למצוא בגינה ואם לא בגינה אז בחורשה...
    דילוג לתוכן